mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Dezvoltarea copilului
Index » Sanatatea familiei » Mama si copilul » Dezvoltarea copilului
» Laptele de mama - izvorul minunilor pentru copilul tau

Laptele de mama - izvorul minunilor pentru copilul tau






Laptele de mama este cel mai de pret cadou pe care il poti face puiului tau. Nici un alt aliment nu contine atat de multe lucruri benefice pentru micutul caruia ii vei da nastere, sau care se afla deja in bratele tale.

Pe marginea acestui subiect exista atat argumente pro cat si contra:

De ce sa alaptezi?

Pentru ca nou-nascutul lua anticorpii si vitaminele necesare din laptele tau; pentru ca bebelusii hraniti la san se imbolnavesc mai greu, nu se constipa, dorm mult mai bine si sunt mai feriti de iritatia de scutec, scaunele lor fiind mai curate, si nu in ultimul rand laptele de mama se digera mult mai usor fata de laptele praf sau laptele de ca, ferind astfel copilul de suferinta colicilor; pentru ca prin alaptat se creeaza o legatura de netagaduit intre mama si copil; pentru ca laptele tau este intotdeauna disponibil, la temperatura potrivita, nu costa nimic, si nu mai ai nevoie sa speli, sa sterilizezi sau sa incalzesti biberoane; pentru ca tu, ca mama, revii mult mai usor la dimensiunil initiale, deoarece uterul se contracta mai mult; de asemenea, prin alaptat in organismul mamei se elibereaza un hormon numit oxitocina, care favorizeaza sanatatea femeii si o protejeaza mai tarziu de cancerul la san; si nu in ultimul rand, pentru ca alaptatul constituie o forma contracepti naturala.

Cuprins:

De ce sa nu alaptezi?

In ce ordine si sub ce forma se ofera alimentele de diversificare?

Ce alimente sunt de preferat?


De ce sa nu alaptezi?

sus sus
Pentru ca nu poti stii sigur cat de mult a mancat copilasul; pentru ca nu poti lua nici un fel de medicament, nu poti consuma alcool si trebuie intotdeauna sa te gandesti de 2 ori inainte sa mananci ceva care l-ar putea balona pe nou-nascut; pentru ca tati nu se va putea scula noaptea ca sa il hraneasca; pentru ca sanii vor fi umflati, plini si probabil vor durea; pentru ca daca nu ai grija foarte mare de tine oboseala te poate dobori.


Te-ai decis sa alaptezi? Felicitari, ai facut cea mai buna alegere. Tine cont de urmatoarele sfaturi:
Vei avea nevoie de 2-3 sutiene pentru alaptat, si tampoane pentru sani; daca nu
ai, te poti folosi de niste prosoape curate (foarte important).

Clateste sanii cu apa calduta inainte si dupa fiecare masa. Totusi, nu folosi foarte mult sapun, pentru ca puiul tau nu va aprecia gustul; nu exagera nici cu deodorantul, mereu acelasi!

Ai grija ca bebelusul sa prinda sfarcul bine, altfel te va durea si iti va provoca rani, numide ragade.

Nu il lasa sa adoarma la san; ciupeste-l de obrajor, atinge-l pe nasuc sau tine-l de mana, si pune-l in patut inainte sa adoarma, altfel, se va trezi peste 10 minute sa mai pape si vei avea probleme caci nu va dori sa adoarma decat in brate.

Daca iti este teama ca nu ai destul lapte, pune-l sa suga mai des, pentru ca sanii tai vor produce lapte dupa principiul cerere - oferta.

Odihneste-te foarte mult, mananca bine - evita alimentele care baloneaza, bea multe lichide de preferinta neacidulate si fara cofeina, si pastreaza o stare de suflet calma, fara griji si suparari.

OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda ca bebelusul sa fie alaptat
minim 3 luni, ideal 6 luni, si abia dupa aceasta varsta sa incepi diversificarea
(inclusiv apa, ceai, suc) pentru ca laptele tau contine tot ceea ce este necesar dezvoltarii copilului.
Nu poti alapta? Fie ca laptele tau nu este bun, fie ca nu este suficient (si numai medicul poate decide asta), fie ca din alte motive medicale alaptatul nu este recomandat in cazul tau, nu trebuie sa te simti vinovata. Sunt o multime de alte metode prin care te poti simti apropiata de puiul tau.
Decizia de a alapta sau nu apartine fiecareia dintre noi. Suntem libere sa luam o hotarare - sa speram ca o vom lua pe cea mai avantajoasa atat pentru noi cat si pentru copiii nostri. Suntem Femei, suntem Mame - daca Dumnezeu ne-a fericit cu posibilitatea de a ne alapta copiii, de ce sa nu o facem?

Alimentatia la sanul mamei este cea mai buna pentru puiul de om, este un adevar care nu mai cere demonstratii si care, in acelasi timp, a fost amplu argumentat.
Pana la 5-6 luni, pruncul nu mai are nevoie de nici un aliment. Sanul mamei ii ofera TOT, elemente nutritive, hormoni de crestere, vitamine, anticorpi, confort, dragoste. In plus, este comod si ieftin pentru familie. Dupa aceasta varsta, insa, sanul celei mai iubitoare fiinte nu mai este indeajuns de hranitor. De aceea, de la 5-6 luni incepe diversificarea alimentatiei, in legatura cu care parintii isi pun o sumedenie de intrebari.
Cand este bine sa incepem diversificarea alimentatiei sugarului?

In luna a 6-a de viata, deci dupa implinirea varstei de 5 luni. Se poate incepe si de la 4 luni, in cazul sugarilor grasi si mancaciosi, si atunci cand mama lui nu are san suficient.
Cu ce se incepe introducerea alimentelor solide?
de obicei legumele sunt pe primul loc;
fructele le fac insa concurenta;
pentru copilul alimentat mixt sau artificial, se potriveste bine si o masa cu fainoase cu lapte, in special pentru sugari.

In ce ordine si sub ce forma se ofera alimentele de diversificare?

sus sus
Se introduce la masa de pranz supa si piureul de zarzavat care vor inlocui progresiv o masa de lapte. Este de preferat ca la inceput, sa se administreze cu lingurita, supa strecurata, ca apoi, zarzavaturile sa fie pasate si subtiate cu zeama de la supa. Dupa ce sugarul s-a obisnuit cu acest fel, supa si piureul vor fi imbunatatite cu 1 lingurita ulei sau unt, eventual putin fainos (gris,taitei,orez);


piureul de fructe se va introduce treptat la masa de la ora 10 (mere, banane, caise, piersici). La inceput piureul se va servi simplu, apoi cu adaos de fainos (biscuit ras, pesmet sau orez fiert). Treptat piureul de fructe va inlocui masa de lapte;
branza de vaci se poate introduce treptat in piureul de fructe sau piureul de zarzavat, cand sugarul s-a obisnuit deja cu primele doua feluri;
carnea fiarta (pasare, vita, vitel), data prin masina sau fin tocata, se introduce in piureul de legume sau in supa. Se poate da la inceput, o lingurita de carne la 2-3 zile, apoi 2-3 lingurite pe zi la 2 zile interval;
galbenusul de ou (de gaina), fiert tare, se introduce - pasat - in piureu sau in supa, putin cate putin, pana se ajunge la 2-3 galbenusuri pe saptamana;
fainoasele pot fi oferite sugarului (insa cele fara gluten pana la 6 luni) in supa de legume sau,eventual, in piureul de fructe.

Ce alimente sunt de preferat?

sus sus
la indemana oricui sunt alimentele proaspete, preparate din materii prime cat mai "curate"; vor fi deci preferate legumele cultivate pe pamant ingrasat natural si nu cele din serele sau gradinile suprasaturate cu poluanti;
deosebit de valoroase, atat nutritiv cat si ca garantie a puritatii chimice sunt preparatele industriale pentru sugar, binenteles cele verificate si aprobate de Ministerul Sanatatii. Aceste produse exista pe piata sub forma legumelor, fructelor, sucurilor, amestecurilor cu carne, cerealelor simple sau in amestec cu lapte sau cu fructe. In Romania, ele sunt mai putin folosite, factorii limitanti fiind lipsa unei experiente si a unei traditii in utilizarea lor, precum si pretul, care este destul de ridicat. Ele au insa cateva avantaje certe: regulamentele de fabricare sunt foarte stricte, deci ele au compozitie si structura standardizate, nu au adaos de substante chimice, fiind prelucrate termic, sunt verificate microbiologic si toxic. Prin marea varietate a acestor produse, se poate asigura o alimentatie diversa si in acest fel apreciata de copii.
Produsele gata preparate pentru sugari sunt recomandate special in concedii, excursii, iesiri la iarba verde, cand pot fi folosite cu mult succes si siguranta pentru sanatatea copilului. De asemenea, sunt folositoare pentru mamele care lucreaza, care, deci, nu mai pot acorda la fel de mult timp bucatariei si incercarii de a achizitiona produse sigure si proaspete din piata, timpul ramas preferand sa-l foloseasca pentru a fi efectiv in mijlocul familiei;
nu este de preferat monotonia alimentara. Astfel, in prepararea supei si a pireurilor de legume, clasicul cartof devine si mai util prin asociere cu radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina). Un adaos moderat de rosii, ardei si de frunze verzi (spanac, loboda, laptuci, patrunjel, leustean, stevie) este binevenit mai ales in prevenirea anemiei;
nu se vor da sugarilor capsuni si cirese (pericol de alergie), fasole, varza, vinete, mazare (produc balonari si crampe abdominale).

Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
maini reci picioare reci tuberculoza
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024