Stimularea este o provocare la raspuns. Cand laud pe cine, il stimulez, il provoc sa-mi acorde atentie. Cand ii arat ce, il provoc sa priveasca, cand il mangii sau il ating il provoc sa faca o miscare.
Stimularea previne intarzierea in dezvoltare a copilului. Este vorba sa incurajam, sa antrenam, sa lasam sa se desfasoare capacitatile pe care bebelusii le au din nastere. Dar, atentie! Nu trebuie sa-i solicitam peste puterile lor.
Stimularea da un ajutor in plus in directia normalizarii, adica a ameliorarii copilului care are un anumit grad de intarziere. Fiecare simt, fiecare parte a corpului sau poate fi stimulata ( zul, auzul, mirosul, gustul. Pielea este cea care simte cel mai bine atingerile). Simturile se ajuta unul pe altul. Cu cat incepem mai devreme activitatea de stimulare, cu atat mai mult sprijinim dezvoltarea sau recuperarea generala. Tot stimulare este atunci cand incurajam bebelusul sa se tarasca, sa topaie, sa mearga, sa ajute la imbracat, pentru ca isi exerseaza muschii. Un copil respinge doar acele activitati pentru care nu este inca destul de matur si pe care le face la timpul potrivit, daca nu uitam sa i le sugeram din nou din cand in cand. Stimularea faciliteaza maturizarea.
Activitatea de stimulare sprijina procesul de concentrare a atentiei. Timpul cat bebelusul este provocat sa urmareasca un obiect este un timp de atentie. Cu cat se repeta de mai multe ori o activitate de stimulare, cu atat mai mult antrenam atentia. Pe
atentie se bazeaza mai tarziu intarea, vointa, succesul.
Ca sa stimulezi un bebelus trebuie sa intri in interactiune, in relatie cu el, adica sa fii disponibil, prietenos, zimbitor, flexibil, cald, rabdator, jucaus, curios, gata sa observi atent si sa inventezi ce nou prin care sa-l surprinzi.
A stimula inseamna a pregati pentru copil un loc, un spatiu care sa corespunda cat mai bine nevoilor lui, in care sa poata explora in siguranta, sa se joace, sa'si foloseasca muschii, simturile, atentia si fiecare capacitate nou cistigata de la o zi la alta.
Mamele pot inta sa faca stimularea bebelusului si sa fie eficiente, pentru ca au deseori ocazia sa o faca mai bine si mai cu dragoste decat orice specialist. in plus, bebelusul le face surprize care le incurajeaza, \"stimulandu-le \"emotional la rindul sau.
A stimula inseamna a provoca interesul pentru cunoastere si pentru relatie interpersonala. Pe un bebelus il intereseaza sa da, sa se miste, sa pipaie, sa auda, sa se bucure, sa se simta iubit. Cand stimulam un bebelus trebuie sa-i oferim ocazia de a alege ceea ce se potriveste cu aceste scopuri. Pe el il intereseaza si il fascineaza toate, treptat, pe masura ce progreseaza in rsta si mai ales in prezenta persoanei care ii da un sentiment de siguranta: mama