Marile transformari ale pubertatii impresioneaza prin rapiditatea si intensitatea lor. Ele sunt precedate de asa-numita perioada prepubertara, inceputa in jurul varstei de 10 ani si caracterizata printr-o relativa incetinire a dezvoltarii corpului. Este ca si cum nc-am afla in fata acalmiei dinaintea furtunii, ce va veni foarte curand. incepe apoi vartejul pubertatii. Maturizarea sexuala, modificarea organelor genitale externe care tind sa ia volumul si infatisarea corespunzatoare varstei adulte, este insotita de aparitia caracterelor sexuale secundare: cresterea parului pubian si axilar, schimbarea vocii, formarea sanilor la fete etc. in realitate, transformarile pubertatii nu se limiteaza la maturizarea sexuala. Este vorba de o prefacere profunda a intregului organism, care intereseaza toate organele si aparatele, efectuata cu participarea intensa a sistemului endocrin in totalitatea sa, si nu numai a hipofizei si a glandelor sexuale. intregul corp se schimba si dobandeste caracterele specifice feminitatii, respectiv ale virilitatii, in ceea ce priveste conformatia scheletului, volumul si forma muschilor, repartitia depunerilor de grasime.
Toate aceste transformari intr-un ritm atat de viu sunt firesti, normale, fiziologice. Ele nu pretind din partea familiei mai mult decat o observatie linistita, dar si consultarea prompta a medicului ori de cate ori apare vreun fenomen care ar putea sa semnifice o abatere de la cursul normal al lucrurilor. Cel mai bun ajutor adus desfasurarii fericite a intregului lant al transformarilor profunde privind organismul unei fiinte care se desparte de copilarie pentru a lua conformatia adultului consta in grija pentru un trai igienic, in intelesul larg al cuvantului, prin respectarea unor reguli asupra carora ne vom opri si noi. ceva mai departe.
Caracterul lucrarii de fata ne obliga. insa, sa staruim asupra transformarilor intervenite in sfera psihicului. Au ele acelasi caracter explozi"? Daca da. cum trebuie sa le interpretam?