mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Zmeura

Zmeura







In tara noastra Zmeurul (Rubus idaeus L.) creste atat in stare salbatica (-zmeurisurile de. munte), cat si cultivata.\' in cultura este reprezentat prin soiuri neremontante (cu o singura recolta pe an, in iunie-iulie), si soiuri remontante (cu doua perioade de recoltare pe an : una in iunie-iulie, iar alta in septembrie-octombrie).In functie de soi, culoarea fructelor poate fi rosie sau galbena.
Dintre soiurile neremontante cu fructe rosii, mai valoroase sunt: Cayuga (care are coacerea cea mai timpurie),\' Rubin bulgaresc, Mailing Exploit, Englezesc, September, The Latham, Taylor s.a.
Soiurile neremontante de Zmeur cu fructe galbene (Golden Queen, Bath\'s Perfection) sunt cultivate foarte putin.
Dintre soiurile remontante de Zmeur cel mai productiv este Din Ulciug. El are fructe mari, rosii.


Zmeura este o asociatie de drupeole, unite intre ele sub forma unui degetar si prinse pe receptaculul floral. La maturitate, asociatia de drupeole se desface de receptacul, drupeolele continuand sa ramana unite intre ele, cu exceptia unor soiuri.
Fiind deosebit de sensibila la manipulari si transport, zmeura se recolteaza si se livreaza in cutiute de plastic de 0,5 kg sau in ladite olandeze de 4'5 kg. Ea nu suporta transvazarea (trecerea) dintr-un ambalaj in altul; se culege direct in ambalajele cu care se transporta. Trebuie livrata in ziua culesului. in caz contrar, se de-preciaza ; dupa o zi pierde mult din aroma ,si se inmoaie. Fructele care ajung la maturitate si nu se culeg in 1'2 zile, trec rapid in supracoacere, se inchid la culoare, isi depreciaza gustul si devin extrem de perisabile. Perisabilitatea accentuata se datoreaza continutului mare de apa si modului de asezare a drupeolelor ; intr-un singur rand, ca un degetar, care se poate turti (deforma), daca ambalajul nu este rigid si de Aolum mic.
Zmeura contine: apa (82,5'88,9%), zaharuri (4,17'10,6%), acizi (1,1'3,0%), substante tanante (0,13'0,31%) si colorante, pectina (0,45'2,80%), substante minerale,\" vitamine s.a. Ea este practic, la fel de bogata in vitamina C (19,36'31,88 mg la 100 g) ca si murele, dar contine mai multe vitamine din complexul B (Blr B2, acid pantotenic, vitamina PP), vitamina P, precum si mici cantitati de provitamina A. Dintre acizi, predomina acidul citric. Za-harurile din zmeura sunt reprezentate prin : levuloza (2,48'3,37%), glucoza (2,09-3,26%) si zaharoza (0,05'0,25%).
Zmeura se foloseste pentru consum in stare proaspata si la fabricarea (sau prepararea culinara) de suc, sirop, dulceata, inaimelada, compot, peltea, lichior s.a., produse mult apreciate de consumatori. De asemenea, zmeura se foloseste la prepararea unor produse de cofetarie : serbet, inghetata, sufleu, crema, sos, spuma etc.In scopuri terapeutice , se folosesc fructele ajunse la maturitate si infuzia din frunze tinere.
» Zmeura are efect tonic, depurativ, diuretic, laxativ, sudorific, febrifug si antianginos. Este indicata in cazuri de asterni, anemii, afectiuni renale si hepatice (litiaza biliara), reumatism, guta, temperamente bilioase (iriile), constipatie, dispepsii de putrefactie, gastrita hiperacida, ulcer gastro-duodenal, colita, ciroze, stari febrile, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, amigdalita etc. Datorita faptului ca zaharurile din zmeura sunt re\'prezentate in principal prin levuloza, acest fruct este admis diabeticilor.


» Gelatina din suc de zmeura se recomanda in gastrite, ulcere, hepatita cronica, ciroze, litiaza biliara, rectocolita hemoragica, afectiuni cardiace, hipertensiune, ateroscleroza, colita etc. Se poate folosi si de diabetici, dar indulcita cu zaharina. Se prepara din 250 g fructe proaspete, 20 g zahar, o foaie si jumatate de gelatina si 75 ml apa. Se extrage sucul din fructe, iar resturile se fierb cu 50 ml apa si se strecoara. in jumatate din lichidul fierbinte rtzultat se dizolva gelatina muiata in apa rece. Se amesteca bine gelatina cu sucul de fructe, apoi se rastoarna intr-o forma umezita si se pune la rece (Mocanii St-, B a d u c a n u D., 1989).

» Siropul de zmeura, diluat entual cri apa, este foarte-racoritor in stari febrile infeetioase, in caz de rujeola (pojar), scarlatina, inflamatii urinare, febre bilioase, nefrite etc. ; cap. Prepararea unor bauturi din fructe\".

» Spuma de zmeura cu gris, se foloseste in aceleasi boli ca si gelatina din suc de zmeura. La prepararea ei se folosesc : 150 g fructe, 20 g gris, 15 g zahar si 250 ml apa. Se stoarce sucul din fructe, iar pulpa stoarsa se fierbe in apa si apoi se strecoara. in lichidul rezultat se adauga treptat grisul si zaharul, eontinuind fierberea circa 4 minute. Se sisteaza fierberea si se amesteca inca 5 minute la rece, apoi se adauga sucul de fructe.

» Infuzia dinjrunze de Zmeur (o lingurita de frunze la 200 ml apa in clocot), continand tanin, are efect astringent (antidiareic) si dezinfectant ; se foloseste in diareie si dizenterie. intrucat, scade aciditatea gastrica este indicata in gastrita hiperacida, piroze (arsuri la stomac) si ulcer duodenal. Se mai recomanda in nefrite, cardiopatie ischemica s.a. Se beau doua cani pe zi.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor