Fac parte din grupa fructe de padure\", deoarece la noi in tara, Scorusul (Sorbus aucuparia L. si Sorbus domestica L.) creste aproape exclusiin stare spontana, in zone de munte.
Scorusele sunt fructe mici (pana la 3 cm in diametru), piriforme sau sferice, galbene sau brune,, cu pulpa tare, astringenta si foarte slab suculenta in momentul recoltarii; dupa 3'4 saptamani de la recoltare, pulpa devine dulceaga, comestibila. in centrul fructului se gasesc 2'5 loje, cu cate doua seminte in fiecare loja.
Scorusele contin: zaharuri (8,2'10,2%), intre care si sorboza,-izi (0,62'1,57%), provitamina A,
vitamine din complexul B {BB25 PP), vitamina C, saruri
minerale si alte substante. Sub raportul continutului in vitamina C (30'200 mg la 100 g), scorusele se plaseaza pe.locul al IV-lea, dupa macese,
catina alba si
coacaze negre. in plus, scorusele sunt valoroase si prin continutul lor ridicat in substante tanante, datorita carora sucul de scoruse este folosit la limpezirea sucurilor obtinute din alte specii de fructe, imbunatatind totodata gustul si buchetul acestora (le imprima o nuanta usor amaruie).
Scorusele se consuma proaspete sau prelucrate (marmelada, compot, dulceata, pasta). Din ele se prepara diferite bauturi (sorbeto, la italieni, reabinovaia la rusi). Din scorusele tinere se extrage acid malic. Scorusele ajunse la maturitate si apoi uscate, dau un bun surogat de ceai.In scopuri terapeutice se folosesc fructele, frunzele si scoarta tulpinii de Scorus.
Scorusele proaspete au efect astringent (antidiareic), antiinfla-matoriu si antialgic (calmeaza durerile). Ele sunt indicate in tratarea anemiilor, a bolilor tubului digesti(diaree), a spondilitei anchilo-zante, tusei, reumatismului etc.
» Decoctul din fructe, frunze si,scoarta de Scorus se prepara din-tr-o lingurita de ta la 250 ml apa ; se\'bea in cursul unei zile.