Prunul, reprezentat in principal prin specia Prurtus domestica L. ' Prunul comun, a fost si este specia pomicola cea mai raspandita in tara noastra.
Dupa epoca de coacere, se deosebesc soiuri de prune de vara, care se coc in iulie-august (Timpurii Eirs, Silvia, Centenar, Tuleu gras s.a.) si soiuri de prune de toamna, cu perioada de recoltare si de consum in septembrie-octombrie (Agen, Stanley, Vinete romanesti, Vinete de Italia, Anna Spath, Grase romanesti s.a.). in general productia soiurilor de vara este destinata consumului in stare proaspata. Prunele din soiul autohton Tuleu gras sunt neintrecute ca fructe de masa, iar cea mai tare tuica se obtine din soiul Grase romanesti, care este cel mai bogat in zaharuri si are coacerea cea, mai tarzie. Prunele Agen sunt foarte bune pentru uscat si industrializare. Celelalte soiuri de prune mentionate au folosinta mixta (pentru masa, uscare si industrializare).
Prunele contin : apa (73,5'86,9%), zaharuri (7 ' 16%), acizi (0,38'0,81%), substante pectice (0,35'0,95%), taninuri (0,06'0,29 %), proteine (0,22'1,07%), celuloza (circa 0,6%), cantitati moderate de saruri minerale, sunt destu1 de bogate in provitamina A si in
vitamine din complexul B (B1} B2, B4, biotina, acid pantotenic, vitamina PP), dar sarace in vitamina C. Dintre zaharuri, in prune predomina zaharoza (5,24%), iar zaharul reducator (levuloza si glucoza detine, in medie, 3,43% (M i h a 1 e s c u S., 1935).In stare proaspata,
prunele au si utilizari culinare : la placinta, tarta, prajituri etc, precum si la prepararea de magiun, dulceata, compot, jeleu s.a. Din, prune uscate se pregatesc dirse mancaruri (cu sau fara carne).
Majoritatea productiei de prune a tarii noastre se foloseste pentru distilare (facerea tuicii).In scopuri terapeutice se folosesc prunele proaspete, prunele uscate, produsele obtinute din prune (compoturile, indeosebi) si deeoctul din frunze.
» Gura de prune (3 zile pe saptamana) este indicata in ateroscle-roza, hipertensiune,
reumatism si obezitate. Prunele sunt energetice, diuretice, laxati, dezinfectante, decongest\'onante, stimulente hepatice si nervoase, precum si regeneratoare ale nervilor. Se recomanda in anemie, astenie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentare, colica biliara,
ciroza hepatica, dischinezie biliara, oii-gurie,
hemoroizi s.a.
Ca
laxativ se recomanda, indeosebi, prunele uscate, inmuiate in prealabil in apa timp de 6'8 ore ; se consuma 8'20 de prune, dimineata, pe
stomacul gol, entual cu
paine integrala si iaurt. Si compotul de prune_ are efect laxativ, mai ales cand este consumat, la aceeasi masa, cu miez de nuca usor prajit.
Datorita continutului mare de zahar, prunele uscate sunt contraindicate in
diabetul zaharat. Fiind foarte nuti^ti, se recomanda Sportivilor, copiilor, precum si persoanelor cu
regimuri hipoazotate. Prunele uscate sunt un tonic al sistemului nervos.
» Deeoctul din frunze de Prun, 25 ' 30 g frunze la 1 litru de apa, are proprietati diuretice, laxati, febrifuge si rmifuge.