mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Mosmoanele

Mosmoanele







Intrucat Mosmonul se cultiva cu totul sporadic in tara noastra, fructele lui sunt aproape necunoscute de catre populatie. De altfel, ca fructe de masa, mosmoanele sunt inferioare celor obtinute de la alte specii pomicole. Ele sunt in general, destul de mici (pana la 4'4,5 cm in diametru), au pulpa tare, pronuntat acida si astringenta, in momentul recoltarii, care se face toamna cat mai tarziu, la sfarsitul lunii octombrie si inceput de noiembrie, odata cu gutuile. Dupa 15'20 de zile de pastrare, printr-un proces de fermentare naturala, pulpa se brunifica si dene moale, aproape ca o pasta si capata gust placut, acidulat-dulce, cu aroma intensa, caracteristica.

Semintele, in numar de 5, sunt invelite cu un tesut lignificat, gros, maroniu-roscat, care le da aspect de samburi. Aceste seminte ocupa o buna parte din volumul fructului, incat continutul de pulpa (partea comestibila) este redus.
Mosmoanele contin: zaharuri (10,6'12,1%), acizi (citric, malic, tartric) 1,1'1,5%, celuloza (2,5'5,0%), substante proteice (0,65 ' 0,86%), tanin (0,05'0,07%), protamina A, tamine din grupa B, tamina C, saruri minerale si alte substante. Ele se folosesc pentru consum in stare proaspata, in cofetarii (umplutura la bomboane), pentru fabricarea pastei, marmeladei, compotului, lichiorului, rachiului etc.



Mosmoanele, fiind bogate in tanin (astringente), se folosesc in tratarea enteritelor, a diareelor si dizenteriei. Se pot consuma in fiecare dimineata 200'300 g de mosmoane curatate de pielita. Totodata, aceste fructe au efect tonic, diuretic si constituie un reglementator intestinal. Pentru combaterea diareei, se poate folosi si compotul de mosmoane pregatit din 1 kg fructe, 0,8 kg zahar si 0,5 litri apa (M o c a n u S t., R a d u c a nu D., 1989).
» Decoctul si maceratul din seminte de mosmoane pisate se folosesc in tratarea litiazei urinare fosfatice, a gutei si lombagiilor. Macerarea semintelor (o mana de seminte pisate intr-un litru de n alb) dureaza 24 de ore ; se bea cate un pahar zilnic, dimineata, pe nemancate. Contra litiazei renale se recomanda sa se bea zilnic cate un pahar dintr-un deeoct de radacini de Patrunjel (fierte) in n alb, in care s-a turnat o lingurita cu praf de seminte de mosmoane.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor