mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cosmetica
Index » Dieta nutritie » Cosmetica
» Ma,stile cosmetice

Ma,stile cosmetice







Mastile cosmetice sunt amestecuri de diferite substante care, aplicate si mentinute pe piele circa 20 de minute, produc efecte estetice.
Au fost folosite din cele mai vechi timpuri. Romanii le numeau \"vultus domesticus\" (fata de acasa), iar francezii le numesc \"masque au marie\" (masca pentru barbati).In lupta pentru frumusete, se preparau masti din: oua, lapte, miere, fructe.In cosmetica moderna, aplicarea lor reprezinta o metoda eficace de tratament, cu conditia ca ele sa fie preparate corect, adecte tipului de ten si aplicate cu regularitate. Au o actiune emolienta, hidratanta, calmanta, descongestionara, tonifianta si sicati. Mastile cosmetice stimuleaza circulatia sangelui, regenereaza tesuturile, inchid porii si atenueaza ridurile.


Gama lor de produse s-a imbogatit odata cu dezvoltarea industriei chimice, cand substante noi si complexe sunt tot mai mult folosite.
Astfel, prin prelucrarea namolurilor, a algelor marine, sunt furnizate industriei chimice noi si importante materii prime.
Mastile se prezinta sub forma de pasta, lichide sau geluri si pot fi aplicate calde sau reci.
Pastele calde produc o congestie usoara a pielii, iar mastile sub forma apoasa au o actiune absorbanta si efect racoritor obtinut prin adaugarea de camfor, menthol, suc de fructe. Se mai pot folosi si sub forma de cataplasme de ulei, comprese de te, sau geluri preparate de industrie.
Ele trebuie aplicate pe fata, pe gat si decolteu, dupa ce acestea au fost perfect curatate.

AZNTINDEREA MA,STII PE FATA
Se face cu pensula, exceptand gura, ochii, narile, sprancenele. Pe ochi se pun comprese de ceai de musetel (tampoane), iar in jurul lor se unge cu crema, ulei etc. (. 31).
Se aplica in strat gros si uniform in urmatoarele directii:


- de la motul barbiei spre maxilarul inferior;

- de ia comisura gurii spre ureche;


- sub barbie dus-intors;

- de-a lungul arcadei zigomatice pana la tample;


- pe lateralele nasului de la baza in sus;

- regiunea frontala dus-intors;


- pe gat si pe decolteu.



CONDITIILE CE TREBUIE SA LE AZNDEPLINEASCA, MA,STILE COSMETICE
Pentru ca masca sa-si atinga scopul, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:
- sa fie inofensive, sa nu contina substante toxice, saruri de bis-mut, mercur sau substante alergizante;


- sa se aplice in raport cu natura tenului;

- sa fie aplicate intr-o stare de perfecta relaxare;
- sa formeze o pasta moale, fara grunji, fara miros neplacut;
- sa se intinda uniform pe piele;


- sa se usuce repede si sa se indeparteze usor;

- sa se aplice pe o fata curata;
- sa aiba o temperatura suporila cand sunt folosite calde pentru a nu produce arsuri.


AZNMUIEREA MA,STILOR

Se face prin pulverizari sau comprese bine imbibate in infuzie sau apa minerala.Indepartarea trebuie facuta usor, spre a nu se irita pielea, cu bucati de tifon inmuiate in apa calda, dupa care se aplica comprese reci, pulverizari si apoi o crema de zi protectoare.

EFECTELE MA,STILOR COSMETICE
Sunt riate in functie de substantele care intra in compozitia lor, putand avea efecte de:
- curatire prin indepartarea surplusului de sebum si a celulelor moarte;
- tonifiere, cand contin substante ce actioneaza asupra fibrelor musculare si elastice;
- calmare si decongestionare;
- hidratante cand sunt apoase produc inmuierea si catifelarea pielii;
- actirea glandelor sebacee, cand sunt aplicate calde;
- inchiderea porilor, cand sunt aplicate reci si contin substante astringente.


CLASIFICAREA MA,STILOR DUPA, SCOPUL URMA,RIT

Aplicarea mastilor are rol preventiv si curativ.In scop preventiv, se folosesc cele destinate prevenirii ridurilor, mentinerii tonusului muscular si catifelarea pielii.
In scopul curativ se folosesc masti calmante, decongestionante, medicamentoase.


Clasificarea mastilor dupa substantele folosite la prepararea lor pot fi:
Emoliente - se aplica tenurilor uscate, deshidratate si descua-mate. in compozitia lor intra fainurile vegetale: porumb, grau, care se amesteca cu uleiuri vegetale sau infuzii, dupa natura tenului.
Nutritive -. contin substante grase hranitoare, active biologic, recomandate tenurilor alipice uscate, senile, galbenus de ou, smantana, caimac de lapte, suc de fructe, laptisor de matca.
Astringente, sicative - in cazul tenurilor grase, seboreice, cu pori dilatati, and rol de a absorbi surplusul de sebum si de a inchide porii: kaolin, calciu carbonic, magnezie carbonica, in amestec cu suc de rosii, suc de fructe, infuzii, albus de ou + zeama de lamaie, iaurt etc.
Tonifiante - in cazul tenurilor ridate, flasce (lipsite de elasticitate), actiunea stimulatoare se obtine prin adaugare de camfor, menthol sau sucuri de fructe cu actiune tonica: capsuni, piersici, zeama de lamaie, struguri, miere, polen, laptisor de matca.
Calmante - folosite la tenurile iritate, congestionate, efectul de calmare se obtine prin amestec de kaolin sau amidon, cu o emulsie sau o infuzie de musetel, nalba, tei, uleiuri vegetale, tarate de grau, miere.
Congestive - au ca scop actirea circulatiei sanguine locale si sunt indicate tenurilor anemice, palide, casectice. Se folosesc masti calde si masca de parafina calda.
Hidratante - se folosesc in cazul tenurilor deshidratante, sub forma de comprese apoase si au un rol de a reda tenului cantitatea de apa necesara spre a-l mentine suplu si catifelat. Se mai poate prepara din kaolin si sucuri de fructe sau infuzii.
Descuamante si pentru albit - in cazul tenurilor pigmentate sau ingrosate. Se foloseste kaolinul in care se adauga substante chera-tolitice; acid salicilic; resorcina sau acid fosforic; sau se poate prepara un decoct de marar si patrunjel amestecat cu caolin si tarate de grau.
Decongestionante - infuzii de musetel, nalba, tei, sunatoare, menta, lentica.
Medicamentoase - contin diverse substante medicamentoase obtinandu-se astfel un contact mai indelungat al medicamentului cu pielea: sulf, ihtiol, menthol, acid salicilic, incorporate in kaolin. Se folosesc in cazul tenurilor acneice, pletorice, asfixice etc.
Mastile biologice se folosesc la tenurile senile, pentru stimularea procesului de regenerare celulara si revitalizarea pielii. Ele contin laptisor de matca, vitaminele A, E, F si polen.
Tenurile uscate si deshidratate vor fi combatute prin aplicarea de masti hidratante si vitaminizante. Se confectiona din panza mai groasa o masca, care se inmuia in ceai de musetel, nalba, menta, sunatoare si se aplica pe fata, mentinandu-se timp de 20 de minute, dupa care se unge obrazul cu crema hranitoare.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor