mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sa slabim mancand sanatos
Index » Dieta nutritie » Celulita » Sa slabim mancand sanatos
» Fibra

Fibra







Fibra este o forma de carbohidrat pe care oamenii nu o digera. Asta inseamna ca are foarte putine calorii. Am spus foarte putine\", in loc de zero\" pentru ca, desi nu puteti digera fibra cu ajutorul enzimelor umane, bacteriile din colon pot digera mai multe tipuri de fibra si puteti obtine niste calorii din produsii acestei digerari.
Este posibil sa fi observat si efectele unui alt produs al acestor bacterii: gazele. Alimentele cu continut ridicat de fibra produc uneori multe gaze (binecunoscutul efect al fasolei).
Cu toate acestea, fibra are si multe beneficii. Exista doua tipuri diferite de fibra: fibra solubila si fibra insolubila. Asa cum va asteptati, probabil, fibra solubila este solubila in apa. Formeaza un gel, ca gelatina de la prajituri. Fibra insolubila, cum ar fi rumegusul, nu se dizolva in apa. Ambele tipuri sunt benefice pentru sanatatea dumneavoastra.


Unul dintre beneficii este acela ca fibra retine apa. Asta duce la o crestere a volumului scaunelor si reduce constipatia. Astfel lucreaza multe dintre remediile naturiste pentru constipatie, cum ar fi cele care contin psyIHum (tago psyinum). Cum o diabet nu poate fi echilibrat cu dieta si exercitiu fizic ce trebuie facut ?" class="alin2">dieta cu continut scazut de carbohidrati si fara suficiente legume si fibra tinde sa provoace constipatie, fibra este o parte importanta a acestei diete.
Un al doilea beneficiu este acela ca fibra solubila se leaga de compusi cum ar fi colesterolul, asa ca o cantitate mai mare de colesterol din organism este eliminata prin scaun. Rezultatul este un nivel scazut al colesterolului. Totodata, fibra solubila micsoreaza teza de golire a stomacului. Asta inseamna ca acele cantitati de carbohidrati din dieta, oricat de mici, sunt eliberate in intestin mai incet si constant, asa incat nivelul de zahar din sange nu va creste repede si nici nu va scadea apoi foarte rapid, din cauza supra-secretiei de insulina. Acesta este un avantaj special pentru persoanele cu deranjamente produse de carbohidrati, cum ar fi cei care au diabet sau probleme cu nivelul redus de zahar.


Fibra poate reduce si riscul de imbolnare, prin lipirea de substante cancerigene si de toxinele din mediu, asa incat acestea sa nu fie absorbite.
Fibra se gaseste in legume, si cu cat o leguma contine mai putin amidon, cu atat proportia de fibra sanatoasa este mai mare. Fructele si toate cerealele contin si ele multa fibra. Din nefericire, acestea contin si o cantitate mare de carbohidrati. Totusi, atat fibra insolubila (de exemplu, taratele), cat si cea solubila (de exemplu psyinum si guma de guar) pot fi izolate din cereale si din alte alimente si pot fi adaugate la anumite mancaruri, pentru a creste continutul de fibra al acestora.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor