mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Alimente-medicament
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Alimente-medicament
» Patrunjelul

Patrunjelul







Descriere: Planta erbacee cu tulpina inalta, cultita ca ta culinara pentru radacina si frunzele ei aromate. Fiind un aliment-medi-cament intocmai ca usturoiul, ceapa, morcovul, patrunjelul nu trebuie sa lipseasca din nici o gospodarie. Pairunjel
Compozitie: Bogat in saruri minerale, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, fier, spiol (un principiu estrogenic), vitamina C (de palm ori mai multa decat in rza sau portocale - 20 g de patrunjel furnizand cantitatea zilnica necesara de vitamina C, cale sigura de a lupta impotri bolilor infectioasc), vitamina A, B etc.
Proprietati: Nutritive, stimulente, aperitive, vermifuge, sodilata-toarc, antianemice, antizaharice etc.
Indicatii terapeutice: Anemie, astenie, anorexie, oligurie, edeme, dismenoree,amenoree, intoxicatie alcooiica,cancer,tulburari circulatorii (uz intern), leucoree (spalaturi ginale),plagi, contuzii, intepaturi de insecte (uz extern).


Mod de administrare: Crud, pus in mancare sau salate; decoct (50 g seminte radacina sau frunze se fierb intr-un litru de apa. timp de 5 minute, dupa care se mai lasa 15 minute), 2 cani pe zi inainte de masa pentru boli reumatice, litiaza urinara, oligurie, tulburari de menstruatie, astenie, precum si la copii in perioada de crestere.
Patrunjelul are o actiune favorabila combaterii alcoolismului, folo-sindu-se urmatorul sirop: 50 g pairunjel si coaja unei portocale si a unui grepfrut, care se fierb intr-un litru de apa pana la jumatatea cantitatii, indulcirea se face cu zahar sau miere de albine, lauzelor cu secretie lactata crescuta li se recomanda aplicatii locale de calaplasme cu frunze de patrunjel. In caz de contuzii sau intepaturi de insecte se folosesc frunze macerate in alcool; decoct de seminte (100 g la un litru de apa) pentru leucoree (spalaturi ginale fara presiune) si plagi (comprese).


Pentru intretinerea fetei, in unele eruptii sau chiar pistrui, se recomanda lotiuni cu suc sau infuzii de patrunjel.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor