Descriere: Fruct comestibil al nucului, invelit intr-o coaja lemnoasa tare, acoperita cu o coaja carnoasa verde, care dupa coacere crapa si se usuca. Nucile sunt apreciate pentru valoarea calorica ridicata, 600 Kcal la un kilogram de samburi.
Compozitie: Sunt bogate in cupru, zinc, fosfor, taminele A,B. C, P. Nucile mai contin substante azotate, grasimi, celuloza etc.
Proprietati: Nutritive, tonice, laxative, antiparazilologice. Coaja verde a fructului are proprietati tonice, astringente, hipoglicemice.
Indicatii terapeutice: Anemie, convalescenta, paraziteze intestinale,
litiaza urinara,
diabet etc.
Mod de administrare: Consumate ca atare sau sub forma de preparate de patiserie. Celor cu pofta de mancare scazuta li se recomanda macerarea a 50 g coaja verde de fruct in 300-400 g alcool, amestec din care se vor lua timp de 3 luni cate 3-4 picaturi inaintea meselor principale. Pentru tenie se recomanda 50 g ulei de nuca, scara, in
salata de cartofi, tip de 3 zile.In evul mediu, samburele de nuca, datorita asemanarii sale cu creierul, se recomanda celor cu boli mintale. Realitatea este ca
nucile contin mult fosfor si intr-adevar au influenta benefica in cazul bolnalor care au lipsa de fosfor in organism, in caz de surmenaj sau efort intelectual prelungit.