Descriere: ta erbacee cu flori olete si fructe comestibile mari, ovale, carnoase, de culoare olet-inchisa. Originare din India, patlagelele nete sunt introduse in Europa in secolul al XV-lea. Se cultiva doar in cateva varietati. Cu ani in urma, in sudul Frantei erau numite "gaini ouatoare\", iar in Anglia si azi se mai numesc Egg t (datorita formei asemanatoare
Cu un ou).
Compozitie: Au o valoare calorica redusa - 28 calorii la 100 g - si un continut ridicat de apa, 92 la suta. Sunt sarace in sodiu, dar contin in schimb potasiu, fosfor, magneziu, taminele A, B, C, PP.
Proprietati: Antianemice, laxative, stimulente ale ficatului si
pancreasului.
Indicatii terapeutice: Slabire, hipertensiune, anemie, conslipatie,
oligurie etc.
Mod de administrare: Se pot consuma crude, in salate, sau preparate. Cele mai cautate varietati sunt cele lunguiete, cele rotunde fiind de multe ori amare. Sunt de preferat cele de marime medie sau mica. O patlagea
vanata buna de consumat trebuie sa Fie ferma la pipait, lucioasa, cu codita verde, proaspata. Cele vestede, patate, nu se vor intrebuinta. Vinetele tinere se pot consuma cu coaja, bine spalate, si numai cele mari, foarte coapte, se vor curata de coaja.
Subliniem ca patlagelele nete contin o substanta toxica numita solanina. O persoana poate consuma zilnic 250-300 g patlagele nete.
Patlagelele amare pot fi consumate numai dupa ce au fost puse intregi sau taiate in apa fiarta si sarata, timp de 10-20 de minute.
Frunzele proaspete de patlagele nele se pot folosi si sub forma de cataplasma in abcese, furuncule,
hemoroizi etc, dupa ce sunt bine spalale si zdrobite.