Descriere: Fruct de forma rotunda-turtita, de diferite culori. Cunoscut inca din antichitate,
marul este socotit un fruct-remediu, avand numeroase calitati. Mari consumatori de mere, francezii au si o zicala, potrit careia "un mar in fiecare zi face inutila prezenta medicului\".
Compozitie: Bogat in calorii, tamine si saruri minerale, avand si un continui mare de celuloza, pcctina si tanin.
Indicatii terapeutice: Diaree, constipatie, litiaza, reumatism, astenie fizica, ulcer.
Proprietati: Tonice, diuretice, antireumatismale, stimulente hepatice si laxative.
Mod de folosire: Consumand mere crude se albesc dintii, gratie acidului oxalic pe carc-l contin. Prin mestecare se face un excelent periaj al dintilor. Merele se consuma cu coaja, dupa ce au fost spalate, si nu sunt contraindicate nici bolnalor de
diabet zaharat.
Pentru actiune depurativa se consuma 1-2 mere dimineata, iar pentru actiune laxativa 1-2 mere seara.Impotriva diareei la copii se recomanda mere rase. Pentru bronsite, reumatism, guia se rcomanda infuzie (2-3 mere cu coaja, taiate felii, care se fierb 15 minute intr-un litru de apa). O infuzie se mai poate prepara si din coji de mar (o lingurita pentru o ceasca de apa). Pentru calmarea tusei se poate prepara o infuzie de flori de mar (30 g la 1 litru de apa).
Pentru vegetarieni se recomanda un mic dejun din mere rase, cereale fierte, alte fructe uscate, amestecate in lapte sau iaurt.
Nu este lipsit de interes faptul ca
otetul de mere este superior celui din n sau alcool.