mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Psihiatrie
Index » Boli si tratamente » Psihiatrie
» Nevroza anxioasa

Nevroza anxioasa







Nevroza este reprezentata prin simptome psihopatologice dezadapta-tive care nu sunt determinate de cauze organice sau psihoze si care sunt declansate de obicei de stres. Simptomele sunt: anxietate, depresie, astenie, insomnie, irascibilitate si uneori, obsesii, compulsii sau somatizare (p.838). Aceste simptome sunt considerate a fi mai intense decat in mod normal - de ex. disproportionate fata de stresul care le determina. Ele nu caracterizeaza numai personalitatea normala a pacientului, ci pot fi o amplificare a personalitatii: o persoana in general anxioasa poate deveni chiar mai anxioasa - de ex. poate prezenta nevroza anxioasa - ca urmare a pierderii serviciului. Forma nevrozei este definita de simptomele dominante (de ex. anxioasa, obsesiva, depresiva).Inainte de a sili diagnosticul de nevroza, gandeste-te atent daca exista o boala depresiva subiacenta care poate fi tratata cu antidepresive.


Simptomele anxietatii: Tremuraturi, o senzatie de cadere, \"piele de gaina\", \"fluturi la stomac\", hiperventilatie (de ex. care determina acufene, tetanie, tiuituri in urechi si dureri toracice), cefalee, transpiratii, palpitatii, scaderea apetitului, greturi, senzatie de \"nod in gat\" - chiar si atunci cand nu incearca sa inghita (globus hystericus), dificultati la adormire, insomnie, preocupare exagerata pentru functiile corporale, ganduri si actiuni repetitive (p.406). Simptomele copiilor: sugerea policelui, roaderea unghiilor, enurezis, capricii alimentare, balbism.
Cauze:
» Stres (de ex. munca - sau lipsa ei, zgomotul, mediul familial ostil)
» Evenimente de viata (p.392, precum casatoria sau pierderea serviciului)
» Teorii intrapsihice (de ex. anxietatea reprezinta o energie psihica excesiva si o manifestare a ostilitatii reprimate sau a tendintei conflic-tuale). Comportamentul nevrotic este vazut ca o modalitate de reducere a energiei excesive si conform teoriei psihanalitice, este mai posibil sa apara la persoanele care nu urmeaza succesiunea normala a etapelor de dezltare: orala, anala si genitala.
Tratament Controlul simptomatologiei: Simpla ascultare a pacientului este un mod posibil de diminuare a anxietatii. Unul dintre obiectivele abordarii psihoterapeutice (p.428-56) este de a determina pacientul fie sa isi controleze mai bine simptomele, fie sa le tolereze mai bine in cazul in care controlul este absent. Alte obiective sunt imbogatirea relatiilor pacientului cu alte persoane si ajutarea pacientului in rezolvarea problemelor care il apasa. Se poate sa fie neie de ajutorul unui asistent social. Anxioliticele pot fi indicate pentru a permite medicului psihiatru sa desfasoare o munca eficienta. Exemplu: diazepam 5 mg/8 h PO timp de < 6 saptamani. Problemele tratamentului cu benzodiazepine ( p. 426) limiteaza sever utilitatea lor.


Metoda de relaxare progresiva: Pacientul este invatat sa contracte si sa relaxeze grupe musculare intr-o anumita ordine - de ex. incepand cu degetele de la picioare si continuind cu corpul. Concentrandu-se asupra acestui exercitiu, anxietatea si tonusul muscular scad. Exercitiile de respiratie ampla determina modificari asemanatoare. Pana la aparitia rezultatelor, pacientul trebuie sa practice des aceste exercitii. Casetele inregistrate comerciale sunt disponibile pentru utilizarea repetata si ajuta procesul de invatare.1
Hipnoza: Este un alt mecanism eficient in diminuarea anxietatii. Initial, terapeutul induce progresiv hipnoza utilizand tehnici precum reveria dirijata si concentrarea asupra senzatiilor corporale diferite, precum respiratia. Mai tarziu, unii pacienti r fi capabili sa induca autohipnoza.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor