mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicina generala
Index » Boli si tratamente » Medicina generala
» Intoxicatiile medicamentoase

Intoxicatiile medicamentoase







Intoxicatiile reprezinta o cauza relativ frecventa de mortalitate, care afecteaza toate categoriile de varsta. in SUA, de exemplu, in anul 1985, au fost inregistrate 4,8 milioane de intoxicatii, ceea ce, raportat la intreaga populatie, a reprezentat o incidenta de 20,2 %o de locuitori.
ClasificareIn functie de modul lor de producere, intoxicatiile se clasifica in intoxicatii accidentale (90%) si intoxicatii luntare (10%). Cele mai multe toxice patrund in organism pe cale digestiva (80%), urmate fiind de patrunderea prin piele (6-7%), prin respiratie si la nivelul ochilor (cate 5-6% fiecare).
Din punctul de vedere al substantei care produce intoxicatia, aceasta se poate incadra in categoria medicamentelor sau a substantelor chimice nemedicamentoase.
■ Medicamente: benzodiazepine, barbiturice, neuroleptice, anti-depresive, beta-blocante, analgezice-antipiretice, digitalice etc.
■ Substante chimice nemedicamentoase: monoxid de carbon, insecticide (organofosforice, organoclorurate etc), alcooli (etilic, metilic, etilenglicol etc), detergenti, hidrocarburi (tetraclorura de carbon), ciuperci etc. Acestea au fost descrise mai sus.



SimptomatologieIntrucat substantele enumerate mai sus au structuri diferite, simptomatologia pe care acestea o produc atunci cand, sub o forma sau alta, sunt absorbite in organism este extrem de variata si de aceea va fi descrisa separat. Tratament
Tratamentul oricarei intoxicatii are anumite principii aplicabile in fiecare caz, peste care se administreaza masurile specifice substantei care a produs intoxicatia.
■ Asigurarea unei ventilatii corespunzatoare. Daca este neie, se administreaza oxigen, se face respiratie artificiala sau se realizeaza intubatie oro-traheala. Daca exista corpi straini sau secretii in cavitatea bucala, acestea se elimina sau se aspira.
■ Asigurarea unei functii cardiace corespunzatoare. Daca bolnavul are stop cardiac, se incepe de urgenta masajul cardiac si se iau celelalte masuri de resuscitare. Daca tensiunea scade, se administreaza rapid perfuzii cu ser fiziologic sau Dextran. Daca exista tulburari de ritm, este necesara administrarea unor medicamente antiaritmice.

■ Existenta comei necesita sustinerea generala a sistemului ners central. Se administreaza glucoza concentrata in perfuzie impreuna cu vitamina B,, precum si oxigen suplimentar pe masca. Daca apar convulsii, acestea r fi neutralizate cu Diazepam. Daca acesta nu este eficient, se va administra Fenitoin sau Fenobarbital pe cale injecila.
■ Decontaminarea reprezinta totalitatea metodelor prin care se incearca indepartarea toxicelor. Ea este de doua tipuri si se aplica diferit, in functie de calea de absorbtie a toxicului.
♦ Decontaminarea externa indeparteaza toxicul de pe suprafata pielii si de la nivelul ochilor. Acestia se spala din abundenta (timp de 15 minute) cu apa curata sau cu ser fiziologic.


♦ Decontaminarea interna are ca scop neutralizarea toxicelor ajunse in tubul digestiv. Ea are eficienta doar in primele patru-sase ore de la ingestie. Decontaminarea se realizeaza prin urmatoarele metode:

. Producerea varsaturilor se face cel mai eficient inghitind 30 ml sirop de ipeca, dupa care se bea o cana cu apa. Daca acest sirop nu este disponibil, se poate inghiti apa calda, sarata, sau chiar se poate stimula ma iritand faringele cu varful degetelor.
. Spalatura gastrica este metoda cea mai eficienta, daca este facuta in timp util. Daca bolnavul este inconstient, el trebuie intubat pentru a-i proteja caile aeriene de aspiratie a continutului gastric. Daca bolnavul este constient, acesta va fi asezat pe partea stanga, cu capul mai jos. Se introduce prin gura un tub (sonda) in stomac, iar prin acesta se introduc 200-250 ml de apa calduta cu sare. Aceasta va fi tinuta in stomac doua-trei minute, mentinand tubul ridicat, dupa care, prin coborarea tubului sub nivelul bolnavului, lichidul se va elimina singur. Aceasta spalatura se va repeta de sase-opt ori.

. Daca exista la indemana, este preferabila administrarea de carbune activat (30-50 g diluat in 150-200 ml apa). Acesta are proprietatea de a neutraliza multe substante toxice.
. Administrarea de purgative osmotice stimuleaza evacuarea tubului digestiv prin scaune mai moi si mai frecvente. Se pot administra pe gura: Sorbitol 70% (1 cana), sulfat de magneziu (15-20 g intr-o cana cu apa) sau citrat de magneziu 10% (20-30 g).
Toate aceste metode descrise mai sus trebuie efectuate cat mai rapid posibil, pentru a fi eficiente in toate cazurile de intoxicatii. Pe langa acestea, in anumite situatii se r lua masuri specifice.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor