Definitie: Sedarea este o reducere indusa a nivelului constientei, in timpul careia contactul verbal cu pacientul este mentinut.
Doctorii, de orice specialitate, pot fi nevoiti sa administreze sedative. Doctorul ce prescrie
sedative nu trebuie sa aiba responsabilitatea si a procedurilor pentru care se face sedarea (cum ar fi manipularea unei articulatii dislocate). Singura sa responsabilitate este sa asigure o sedare adecvata si sa urmareasca permeabilitatea cailor aeriene, respiratia si circulatia. Sedarea nu reprezinta o procedura mai simpla astfel incat sa poata fi evitata
anestezia si nici nu scuteste pacientul de un oarecare post
alimentar sau o pregatire corespunzatoare.
Dupa sedare este usor sa se instituie anestezia generala, riscurile ramanand aceleasi ( p. 872). Pierderea \"reflexului palpebral\" (atingerea usoara a genei superioare pentru a produce clipitul) este un semn bun pentru debutul anesteziei generale.
Agenti
» Diazepam (ca emulsie = Diazemulsi): doza initiala la adult 2,5-l0 mg IV.
» Midazolam: 0,1 mg/kg. Doza initiala la adult 2 mg IV (1 mg la batrani). Apoi, la nevoie inca 0,5-l mg IV, dupa 2 minute. Doza uzuala: 2,5-7 mg (batrani 1-2 mg). in anumite circumstante (de ex. manipularea unei articulatii mari; schimbarea dureroasa a bandajelor) se poate utiliza in plus si o analgezie narcotica (de ex. morfina 1-2 mg I.