Importanta este pregatirea pacientului. intotdeauna evalueaza preope-rator mobilitatea gatului (artrite, spondilita ankilopoietica,
guta ele.). Fii atent la obezi, la cei cu gatul scurt si la cei cu intruzia mandibulei dar cu dintii protruzionati!
» Dimensiunile sondei de intubatie (diametru intern, DI in mm): 9,0 la adulti, barbati, 8,0 la femei.
Copii: DI = (varsta in aniV4) + 4,5 mm (nou-nascut = 3-3,5 mm) Lungimea (oral) = (varsta/2) + 12,5 cm. Lungimea (nazal) *» (varsta/2) + 14,5 cm.
» Unge sonda si verifica manseta precum si functionalitatea laringoscopului.
» Pozitioneaza pacientul cu gatul flexat si capul in extensie cu ajutorul unei perne.
» Tine laringoscopul cu mana stanga si deschide-i gura cu dreapta.
» Lasa sa alunece lama laringoscopului in jos pe partea dreapta a limbii in valecula (aria dintre limba si epiglota), protejand dintii si buzele cu degetele mainii drepte.
» Ridica lama laringoscopului in sus si inainte. NU sprijini lama de dinti fiindca ii poti sparge.
» Ridica epiglota la vedere in asa fel incat corzile sa devina vizibile. Cand devin vizibile introdu tubul cu mana dreapta.
» Odata ce manseta sondei se va gasi sub corzile vocale, indeparteaza laringoscopul; roaga asistenta sa umfle manseta pentru a preveni pierderea de aer.
» Ataseaza sonda la circuit. Umfla plamanii incet. Urmareste miscarea pieptului. Se misca ambele parti egal? Se misca cumva abdomenul si nu pieptul?
» Asculta ambele arii pulmonare. Aerul care intra trebuie sa fie egal. Fixeaza sonda la mandibula cu tifon sau cu o banda adeziva.
» Capnografia confirma plasarea corecta a sondei. NB: detectorul de CO2 (FEF,) utilizeaza un indicator chimic de pH (metacresol) care deter-mia prezenta CO2 in gazele expirate. Culoarea variaza de la mov la galben cu inspiratia si, respectiv, expiratia. Mol indica o concentratie de CO2 < 0,5%: galbui aprox. 0,5-2%, galben aprox. 2-5%. Mecanismul schimbarii ciclice a culorii poate fi u*inzat pentru a deosebi o iatubatie esofagiana de una traneala - contaminarea cu suc gastric produce o colorare permanenta in portocaliu care poate fi interpretata eronat. De asemenea, daca pacientul a fost resuscitat cu lignocaina sau adrenalina administrate pe sonda endoiraheaia (p. 365, si MMC, p. 724) va aparea o colorare permanenta in galben. Dispozitil functioneaza pentru aprox. 2 h, apoi trebuie schimbat.