mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala cronica
Index » Boli si tratamente » Educatia terapeutica » Boala cronica
» Depresia

Depresia







Depresia este o tulburare emotionala importanta, care afecteaza persoana in toate aspectele vietii sale. de la sanatatea fizica la relatiile cu cei din jur, performantele profesionale, parerea despre sine si ceea ce va urma sa se intample. Depresia, ca si tulburare emotionala, este mai mult decat o dispozitie pesimista sau tristete care, de obicei, trece in cateva zile. Aceasta tulburare se constituie intr-o serie de simptome mentale (ex: pierderea interesului fata de ceilalti, neincredere in viitor) si fizice (ex: oboseala accentuata, tulburari de somn, tulburari ale apetitului) care persista pe o durata mai lunga de timp si afecteaza majoritatea domeniilor de activitate semnificative pentru persoana in cauza. Persoanele care sufera de o boala cronica au un risc dublu de a face depresie. Factorii care contribuie la cresterea riscului de depresie la persoanele care sufera de o boala cronica sunt:


» Biologici: hormonali, nutritionali, anomalii endocrine, efectele anumitor medicamente (ex: beta-blocante, metoclopramid, interferon a, etc), efectele fizice ale bolii;
» Psihologici: sentimentele de tristete si pierdere, asociate bolilor cronice, efectele asupra imaginii corporale, imaginii de sine, sentimentul identitatii personale, afectarea capacitatii de munca sau de relationare cu altii.
Relatia dintre depresie si bolile cronice este una de determinare reciproca. Spre exemplu, hipertensiunea este considerata ca fiind un factor de risc pentru depresie, datorita modificarilor cerebrovasculare (ipoteza Depresiei vasculare\").171 Pe de alta parte, episoadele de depresie sunt mai lungi si mai frecvente la persoanele cu hipertensiune, dar si la cele cu astm, artrita reurnatoida, diabet sau obezitate.
Atunci cand se rbeste despre depresie, se rbeste in general despre episodul depresiv major, care poate fi, din punct de vedere al gravitatii simptomelor, de intensitate usoara, medie sau severa. Exista insa in cadrul spectrului tulburarilor depresive si alte tulburari, cum ar fi tulburarea bipolara, distimia sau depresia recurenta. in acest modul nu ne propunem sa facem o descriere amanuntita a acestor tulburari, nefiind scopul acestei carti. Atunci cand m rbi despre depresie ne m referi la episodul depresiv major, avand in vedere ca aceasta entitate nosologica inglobeaza caracteristicile tulburarilor depresive. Este extrem de util sa ne obisnuim sa recunoastem depresia, fiind mai departe treaba specialistilor in psihiatrie sa identifice care anume din tulburarile de tip depresiv afecteaza persoana in cauza.

Cum identificam o persoana care arc depresie?
Se considera ca o persoana are depresie atunci cand intruneste criteriile de mai jos:


Minim patru din urmatoarele simptome:

» Crestere sau scadere in greutate


» Insomnie sau hipersomnie

» Agitatie sau incetineala psihomotorie


» Oboseala sau lipsa energiei

» Sentimente de inutilitate sau vinovatie
» Tulburari de concentrare sau de luare a deciziei


» Ganduri recurente cu privire la moarte sau suicid

Simptomele trebuie sa fie prezente in cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic, pentru mai muit de 2 saptamani,

Simptomele trebuie sa fie rezultatul unei conditii de stres, si nu rezultatul unor medicamente, boli sau doliului.

Dupa cum se vede in elul de mai sus, atunci cand vine rba de o boala cronica trebuie sa fim atenti, deoarece aceasta poale fi cauza unora din simptome, pe care le-am putea atribui, in mod eronat depresiei, dar si viceversa. Spre exemplu, hiperglicemia prelungita poate avea ca si coisecinte oboseala accentuata, scaderea in greutate, tulburari de apetit, tulburari de concentrare. Pe de alta parte, putem avea cazul unei persoane cu diabet care prezinta simptomeie de mai sus, dar noi le atribuim, din obisnuinta, hiperglicemiei, cand ele de fapt s-ar putea datora depresiei. Regula, in ceea ce priveste acest tip de tulburari, este ca mai bine sa banuim ca exista depresie, sa trimitem persoana la un consult de specialitate, si sa constatam ca ne-am inselat, decat sa nu banuim si de fapt persoana sa sufere, pe langa boala sa, si de depresie.
Depresia se caracterizeaza printr-o serie de simptome ce pot fi:
» Fizice: tulburari de somn, tulburari ale apetitului alimentar si/sau sexual, agitatie;
» Emotionale: tristete, sentimente de inutilitate, sentimente de vinovatie, anhedonie;
» Cognitive: tulburari in iuarea deciziei, tulburari de memorie si/sau de concentrare, lipsa proiectiei in viitor, atentia selectiva pe informatiile negative din jur (si interpretarea informatiilor neutre sau pozitive ca fiind negativej, lentoare in exprimare;
» Comportamentale: nu se mai implica in activitatile anterior preferate, are dificultati de a-si indeplini sarcinile cotidiene, aspect neingrijit, s facil si frecvent, izolarea de cei din jur.
La anumite persoane, depresia se manifesta la toate cele patru nivele, dar exista persoane la care s-ar putea sa nu fie prezente unele tulburari din anumita categoric. Spre exemplu, exista multe persoane care nu spun ca ar fi triste, sau ca s-ar simti vinovate pentru ceva (simptome emotionale), in schimb pot spune ca au insomnii, nu prea au pofta de mancare in ultimul timp (simptome fizice), nu prea mai au chef sa se intalneasca cu prietenii (simptome comportamentale) si parca in ultimul timp uita lot mai frecvent (simptome cognitive). Este important sa analizam, in discutiile cu aceste persoane, toate cele patru aspecte, iar daca m considera ca emotiile pe care ni le prezinta, comportamentele sau gandurile sunt de tipul celor descrise mai sus, sa sfatuim persoana sa consulte un psihiatru sau psiholog.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor