Anxietatea reprezinta o alta tulburare emotionala, foarte frecnt intalnita la persoanele care sufera de o boala cronica. Legatura dintre anxietate si dirsele suferinte cronice este una bidirectionala: persoanele care au o boala cronica este mai probabil sa dezvolte o tulburare anxioasa (sau sa raspunda enimentelor din jur prin stari anxioase), dar si starile de anxietate prelungita pot sa duca la o sensibilizare a organismului care sa faciliteze aparitia unei boli cronice {U).
Din spectrul tulburarilor de anxietate fac parte: anxietatea generalizata,
stresul post-traumatic, fobiile simple, atacul de panica (cu sau fara agorafobie), anxietatea sociala, tulburarile obsesiv-compulsi. Nu este scopul acestui modul de a trata intregul spectru de
tulburari de anxietate. Vom preciza acele caracteristici dupa care putem sa ne dam seama ca aceste tulburari pot fi prezente la persoanele pe care le ingrijim, precum si importanta pe care o are depistarea si tratarea in timp ulii a tulburarilor anxioase.
Cum identificam o persoana care are anxietate?
Se considera ca o persoana sufera de o tulburare de anxietate daca, in ultimele 6 luni (cel putin), a fost ingrijorata, in mod incontrolabil, cu privire la dirse enimente sau activitati, avand cel putin 5 din urmatoarele simptome, in cea mai mare parte a timpului: m
» Agitatie psihomotorie, senzatie de tensiune;
» Oboseala accentuata;
» Dificultati de concentrare (pana la senzatia de vid mental);
» Iriil itate;
» Tensiune musculara;
» Tulburari de
somn (de adormire, de mentinere a somnului sau de trezire).
Tulburarile de anxietate reprezinta un raspuns emotional exagerat la problemele firesti ale vietii, iar persoanele care sufera de o boala cronica au mai multe moti sa se ingrijoreze decat o persoana fara o suferinta fizica. Frica de agravarea bolii, de complicatiile acesteia, de respingere si neintelegere din partea celor din jur, sunt doar cateva din ingrijorarile pe care le au persoanele care sufera de o boala cronica.
Asadar, anxietatea se caracterizeaza printr-o serie de simptome:
» Fizice: tulburari de somn, tulburari ale apetitului
alimentar si/sau sexual, agitatie, tremur, transpiratii, dificultati respiratorii, tulburari gastro-intestinale,;
» Emotionale: ingrijorare, frica, irilabilitate, tristete;
» Cogniti: tulburari in luarea deciziei, tulburari de memorie si/sau de concentrare, atentia selectiva pe informatiile negati din jur;
» Comportamentale: dificultati de a-si indeplini sarcinile cotidiene, agitatie.
Dupa cum probabil ati observat, unele din simptomele anxietatii se suprapun peste cele ale depresiei.
Ce rost are sa identificam prezenta anxietatii la persoanele pe care le ingrijim?
Simptomele ce apar in tulburarile de anxietate pot fi confundate cu simptomele dirselor boli cronice: modificari ale glicemiei, modificari ale tensiunii arteriale sau pulsului, simptome gastrointestinale.\'3\' De asemenea, implicarea simptomelor neurogetati interfereaza cu dirse boli cronice, anxietatea si boala cronica incurcandu-se\" reciproc.
Ce facem atunci cand credem ca o persoana care se afla in ingrijirea noastra arc o tulburare de anxietate?
In cazul in care ingrijim o persoana care, pe langa boala cronica pe care o are, sufera si de o tulburare din spectrul anxietatii, rolul principal al echipei medicale este sa:
» Obser posibilele manifestari ale anxietatii;
» Cunoasca efectele anxietatii asupra evolutiei bolii persoanei, precum si asupra vietii persoanei in general;
» Tina cont ca persoana cu anxietate poate aa tulburari de memorie, concentrare, luare de decizii. Asadar, este posibil sa uite mai mult de jumatate din ceea ce s-a vorbit in sedinta de educatie, sa nu se poata concentra prea bine, sa intrebe de mai multe ori acelasi lucru;
» Foloseasca mijloace care sa imbunatateasca sansele persoanei de a retine ceea ce s-a discutat in sedinta de educatie; ( cap. 4.1.)
» Recomande consultarea unui specialist.
Asemeni depresiei, tulburarile anxioase se trateaza atat medicamentos, cat si prin intermediul psihoterapie!. Decizia cu privire la tratamentul optim o va lua pacientul, impreuna cu specialistul in psihiatrie, in functie de tipul tulburarii, seritatea simptomelor si interferenta acestora cu boala cronica de care sufera persoana.