mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Istoria medicinei universale
Index » Boli si tratamente » Istoria medicinei universale
» Medicina ebraica,

Medicina ebraica,







in practica cotidiana ebraica din mileniile ce au precedat era noastra, \"teologul, legislatorul, moralistul sau vindecatorul\" se confundau intr-o singura persoana. Aceasta conceptie se impunea, deoarece in ISRAEL toate normele organizarii sociale si individuale erau in mod obligatoriu coordonate de religie, si nu numai de religie la modul general, ci de YAHWE (Dumnezeu), care lua parte, la inceput, la actu! de conceptie al copilului, dadea viata acestuia, ii daruia sufletul, vazul, graiul, auzul si intreaga expresie a fetei, cat si epacitatea de a se misca, de a gandi, de a concepe si de a actiona.
Gandirea medicala propriu-zisa cunostea oarecum piesele ANATOMICE ALE ORGANISMULUI UMAN, dar nu si functiile corespunzatoare. Astfel, se sustinea ca ficatul genera furia, pornirile violente, stomacul producea somnul, nasul hotara desteptarea, iar riruchitu1 era sediul starilor de bucurie. Inima, la randul ei, adapostea constiinta morala, memoria si, in ansamblu, \"gandirea\". Prin plamani trecea \"SUFLUL RESPIRATOR\", iar acest principiu vital era ulterior DISTRIBUIT DE INIMA, AZN TOATE ORGANELE SI MEMBRELE. Lacrimile puteau fi \"folositoare\" si atunci improspatau functiile vitale, iar cele \"daunatoare\" contribuiau, din contra, la dereglarea acestor functii.


Se mai \"stia\" ca rnostenirea genetica din partea tatalui viza: unghiile, tendoanele, creierul si cele 101 oase cu care era \"inzestrat corpul uman\".
Mama la randul ei, transmitea copilului: pielea, carnea si sangele, si cam atat.
BOLILE ERAU RA,SPA,NDITE de porc,, fiind facilitate in mod obisnuit de \"lipsa de dieta\". Substratul acestor imbolnaviri era conditionat de \"sanctiunile\" pe care le comanda Yahwe, sau de \"incercarile\" la care ii supunea acesta pe bietul om. In spiritul parerilor de mai sus pledau insesi PROVERBELE LUI SOLOMON: \"Fierea (furia) se varsa pe pamant din pricina pacatelor\" sau \"Rarunchii tresalta de bucurie cand buzele tale rostesc lucruri frumoase\". (Rinichii = sediul bucuriei.)
Tot MECANISMUL AZMBOLNA,VIRILOR avea ca esenta \"pacatul\". Bolile erau cauzate de \"pacate\", suferinta insemna rascumpararea \"pacatelor\", iar vindecarea \"iertarea pacatelor\". De aceea, erau pedepsite prin boli unele pacate ca: incalcarea legiior morale ca, de exemplu, incairarea loialitatii individului fata de colectivitae, fata de propriul sau popor, fata de familie si, in mod special, fata de parinti.
Vointa de pedepsire a pacatelor de catre Yahwc se putea manifesta in mod diferit, adeseori prin ingeri, de exemplu \"AZNGERII CIUMEI\".In codul de viata al poporului evreu, numit AZNVA,TA,TURA (TALMUDUL), si anume in primul lum din cele 20 (in folio), MEDICINA si MAGIA sunt enumerate ca mari cuceriri ale spiritului omenesc ALA,TURI DE TEOLOGIE, MORALA,, DOGMATISM, MISTICA,, STIINTE ALE NATURII, MATEMATICI, ASTRONOMIE, ASTROLOGIE, ISTORIE, JURISPRUDENTA,, FOLCLOR si SUPERSTITII. in aceasta sectiune se subliniaza ca PA,CATUL poate duce nu numai la BOALA,, ci chiar la pedepsirea prin chinurile iadului.
Bogatia Talmudului era perfect inteleasa de medicii-sacerdoti care cunosteau LEPRA, MALARIA, BOLILE DE OCHI, DE PIELE, GUTA, MALADIILE INTESTINALE si care aveau priceperea de a inlocui un DINTE cazut cu unul artificial. Banuind caracterul infectios al unor plagi, ei recomandau ca ranile deschise sa nu fie atinse cu mana. De asemenea, pentru a preveni infectiozitatea proprie si colectiva, medicii-sacerdoti recomandau clatirea gurii cu un amestec de otet si sare; acest amestec avea un rol dezinfectant prin acidul acetic din otet si clorul din sare. Au fost primele masuri de antisepsie mentionate in literatura. Dupa cate stim, cele mai raspandite boli in Israel in acel timp erau BOLILE DE PIELE si cele de OCHI. De altfel, frecvente oftalmii erau constant semnalate in antichitate si in Egipt Mesopotamia, Creta, Grecia si Etruria, deci in intreg Orientul Apropiat. Chiar in Dacia, ia inceputul mileniului nostru, au profesat un numar de 9 medici oftalmologi.
\"MANUSCRISELE DE LA MAREA MOARTA,\", rbind de Esenieni, care erau o noua secta a iudaismului, subliniaza capacitatea de \"PRICEPUTI VINDECA,TORI\" a acestora, de prezicatori vrednici, de astrologi si intocmitori de horoscoape. Miscarea Esenienilor. care facea legamant de saracie si condamna imbogatirea, sclavia si razboiul, a fost considerata de toti apologetii ca \"CEA MAI PROGRESISTA, OBSTE DIN KPOCA SA\". Se pot sesiza puternice influente reciproce cu crestinismul.In privinta TRATAMENTULUI, el era efectuat de preoti-medici, care se conduceau dupa principiul \"omul trateaza, Yahwc vindeca\". in CARTEA LUI IOV, dupa ce se admite ca suferinta si, in general, boala sunt pedepse pentru un pacat, poemul filozofico-moral intocmit in secolul I i.e.n., atesta rolul VINDECA,TOR al \"rugaciunilor de cainta\", lucru de altfel subliniat si in TORA, si in CA,NTAREA CA,NTA,RILOR a inteleptului Solomon.
Desigur, ca in toata medicina populara, erau binecunoscute si intrebuintate tele medicinale, fiind apreciate ca remedii foarte eficiente, natural, in prezenta rugaciunilor, a incantatiilor, a ofrandelor si chiar a jertfelor. Dar la loc de foarte marc pret se situa VINDECAREA PRIN MUZICA,. TINA,ND CONT DE FAPTUL CA, \"ASA LA VINDECAT DAVID PE SAUL, CA,NTA,NDU-I DIN HARFA,\". Talentul nativ al poporului ales a facut posibil ca numarul muzicantilor sa ajunga in Israel la 4000, o cifra importanta daca tinem scama ca in acea perioada Ierusalimul, capitala, deci cea mai aglomerata localitate, avea 1000 de locuitori, repartizati in 200 de case. Datele istorice pe care le avem din anul 700 i.e.n. confirma ca era rba de \"MUZICANTI DE PROFESIE\" care erau impartiti in 24 de grupari cu 12 conducatori si se exprimau prin muzica orala, frecvent insotita de muzica instrumentala. MARILE ANSAMBLURI VOCAL-INSTRUMENTALE aveau: lire, harpe, flaute, trambiti, timpane, corn de berbec si chiar clopote (ultimele cu o semnificatie supranaturala, vindecativa). Foarte apreciat era instrumentul CETRA ( analogia cu cctera noastra populara). La sinagogi, adevarate temple corale, era admisa numai muzica orala. Marele Templu din Ierusalim devenise sediul celei mai importante SCOLI MUZICALE din tara.


MEDICINA SOCIALA, era foarte respectata. intr-un oras ca Ierusalimul, intins pe 50.000 de metri patrati, casele aveau cisterne proprii in care se aduna apa de ploaie ce era folosita ca sursa nepoluata pentru baut. in actiunea vindecativa, medicii-sacerdoti porneau de la principiile enuntate in CARTEA LUI IOV, dupa care \"atat sciavii. cat si oamenii liberi sunt egali in fata lui Yahwe\", deci trebuie tratati la fel de catre medicii-sacerdoti. Mai mult decat atat, daca un sclav pierdea un ochi, o mana sau chiar dintii, stapanul era obligat sa-l elibereze.
Rolul femeii in familie, ca si in societate, era foarte important. IUDITA si ESTERA au fost salvatoarele poporului lui Israel, HULDA era profetesa, ATALIA avea titlul de regina, DEBORA s-a afirmat ca o mare eroina. Copi ii, in totalitate, reprezentau o binecuvantare, fiind alaptati pana ta varsta de 3 ani. CA,NTAREA CA,NTA,RILOR incuraja dragostea conjugala sincera si condamna femeia adultera. PIETATEA FILIALA, ERA CEL MAI PUTERNIC LIANT AL FAMILIEI, SOCIETA,TII SI POPORULUI. SUPUNEREA FATA, DE PA,RINTI ERA PRIMA OBLIGATIE A OMULUI. CARTEA ALIANTEI (Iesirea XX) PEDEPSEA CU MOARTEA COPILUL CE-SI LOVEA PA,RINTII. Legislatia acorda o deplina protectie ORFANILOR si VA,DUVELOR, fapt consemnat in modulul XXIII din Iesirea: \"Pe vaduve si pe orfani sa nu-i oprimati\". TGIF.NA ALIMENTARA, pornea de la observatia ca produsele din CARNE DE PORC sunt nocive, fiindca transmiteau parazitii intestinali (Trichina, Cisticcrcoza etc). Aceeasi observatie era valabila si pentru carnea de camila sau de iepure. De asemenea, intrau in grupul de interdictii pasarile spurcate (vulturul, corbul, gaia, bufnita, pupaza, strutul, lebada si cocostarcul), prohibite prin DEUTERONOH XIV, 3-21 si LEVIT. XI. Conform acelorasi prescriptii erau admise, deci permise din punct de vedere SANITAR, \"oricare dintre dobitoacele cu patru picioare, cu copita despicata si care rumega\", deci oaia, capra, boul, cerbul, caprioara, bilul, zimbrul si girafa. Familia, ca suprem ideal, era puternic protejata de religie, lege si MEDICINA,. Foarte SA,NA,TOASE erau considerate painile mici de orez cu aluat dospit si sare, COAPTE ZILNIC, abundenta de FRUCTE (smochine, rodii, masline, curmale, trestii de zahar, struguri), VINUL din rodii, curmale sau vita de vie cu adaos de mirodenii, ca si berea din orz, branza si laptele acidulat. Pentru prevenirea dizbacteriilor intestinale, se prefera, in LOCUL APEI, bautura de ZA,R. Carnea de rata ori de porumbel era, de asemenea, indicata.
Poporul evreu, cu o vechime de peste 4000 de ani, a fost dus in anul 1900 i.e.n. din statul UR in EGIPT de catre ABRAHAM. Ei se numeau in ebraica IURI (veniti din Rasarit), deci evrei. Ajunsi in CANAAN, dupa iesirea din Egipt, dupa numele schimbat al lui lacob (Facerea XXXI - 29) frau numit POPORUL LUI ISRAEL. Primii regi, Saul, David si Solomon, au pus bazele scrierilor sfinte si au consolidat Israelul ca purtator al mesajului\' divin incredintat de insusi YAHWE, nume care in ebraica inseamna CLARVA,ZA,TOR si PREVENITOR. Sub viziunea acestor cuceriri spirituale, poporul evreu a reusit sa treaca primul de la MONOLATRIE la MONOTEISM. Si sub viziunea celor mentionate mai sus s-a dezltat MEDICINA pe \"pamantul sfant\".



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor