Vasculitele alergice ale pielii sunt
dermatoze care apar in urma unei afectiuni inflamatorii a vaselor sanguine, pielii si tesutului celular de sub piele, inclusiv a vaselor de tip muscular. Se caracterizeaza prin varietatea formelor clinice.
PERIARTERITA NODULARA
Aceasta afectiune se incadreaza in vasculitele sistemice, in care vasele sanguine sunt afectate selectiv. Boala se intalneste mai frecnt la barbati, indiferent de varsta. Pe fanga afectiunea pielii, se poate observa si o patologie secundara a rinichilor, inimii, suprarenalelor, tractului digestiv, ficatului, splinei, plamanilor, sistemului nervos central. Periarterita nodulara incepe treptat, iar semnele caracteristice sunt: febra, slabirea progresiva, pana la epuizare, si dureri musculo-articulare. Se manifesta printr-o intoxicare generala a organismului si diminuarea treptata a fortelor. Adesea, apar modificari in articulatii, dureri, mici umflaturi, toate acestea amintind de
artrita reumatoida.
25% din toate cazurile de periarterita nodulara au o simptomatologie dermatologica evidenta: formarea unor noduli tipici de-a lungul vaselor, care pot fi grupati sau singulari. Dimensiunile lor variaza intre marimea unui graunte si cea a boabei de linte. De obicei sunt dureroase, de culoare rosu-deschis, uneori purpurie. Ulterior, coloratia dispare, iar pielea isi redobandeste aspectul normal.
Unii noduli se pot ulcera, si atunci se formeaza
ulceratii care se vindeca greu, lasand in urma lor cicatrice cu forme si profiluri diferite. Cel mai frecnt,
nodulii se localizeaza pe membrele inferioare, adesea in spatele articulatiilor genunchiului, pe genunchi si picioare. Din punct de dere al coloritului, eruptiile nodulare pot aminti, uneori, de un eritem nodulos multiform, iar in numeroase eruptii, unele elemente pot simula si o
tuberculoza papulo-necrotica a pielii.
Pe langa noduin caracteristici, in periarterita nodulara pot aparea pe piele basici, pete si noduii marunti, avand uneori, in centru, mici cule. Cand acestea se sparg, continutul lor, adesea hemoragie, se usuca, formand cruste sanguinolente. Uneori, pe piele apar si eruptii hemoragice, precum si mici ulceratii necrotice.
Modificarile de la nilul vaselor, precum si aparitia nodulilor subtegumentari duc la aparitia, pe piele a unor eruptii sub forma de ramificatii roz-vinetii dispuse in pete. Mai frecnt, ele se observa pe suprafetele laterale ale corpului, zona lombara, membre, rareori pe fata. Aceste manifestari se caracterizeaza prin persistenta si durata. Lido (pielea ca de marmura) se intalneste in formele cronice ale periarteritei nodulare si, de obicei, ea se constata in forma tegumentara a afectiunii nodulare, care nu antreneaza organele interne in procesul patologic, dar aceasta nu este o regula.In formele grele de periarterita nodulara sunt afectate si mucoasele gurii, rinofaringelui, organelor sexuale,
intestinului subtire, pe ele putand aparea mici noduli, basicute, eroziuni, ulceratii necrotice, angine ulcero-necrotice, rinite ulcero-hemoragice. In cazurile mai gra, pe membre se observa ulceratii gangrenoase care fac posibila dezvoltarea cangrenei.In aceasta boala, leziunile vasculare constau din noduli formati in arterele mici si arteriolele de calibru mediu, de tip muscular.
Evolutia si prognoza periateritei nu sunt intotdeauna la fel: formele gra, cu afectarea organelor interne si a unui mare numar de vase de importanta vitala, se incheie letal, iar cazurile usoare -cu insanatosire. Uneori, periarterita nodulara se caracterizeaza numai prin manifestari la nilul pielii, fara a fi afectate organele interne, si se incheie cu insanatosire.