Majoritatea dermatologilor privesc eritemul exudativ ca pe o
dermatoza polietiologica (n.n. - cu cauze multiple), desi cea mai probabila este natura virala a afectiunii (se presupune ca excitantul este adenovirusul). Din categoria factorilor incriminati, fac parte: o infectie streptococica in organism, o
alergie medicamentoasa, afectiuni gastrointestinale, alte boli viscerale si endocrine. in anamneza bolnavilor de diateza exudativ-catarala, nu rareori se constata: angine frecvente, reumatism,
sinuzita cronica, tonzilita,
rinita cronica, deranjamente gastrointestinale, utilizarea produselormedicamentoase-sulfanilamide, antibiotice, barbiturice, arseniu, amidopirina, ccinuri, seruri etc.
Procp.duri populare
1. Pentru diminuarea mancarimii si a inflamatiei pielii, se fac bai de amidon de 10 minute, la temperatura de 37-38°C. La o galeata cu apa- lj)Odegr.de amidon. Cura este de 10-l2 bai, cate una pe zi.
2. in diateza, dau rezultate bune stergerea pielii cu suc de
dovleac sau aplicarea unui terci din dovleac.
3. Amestecul 1
Plamanarica (iarba) - o lingura; verbina (iarba) - o lingura; Viola tricolor (iarba) - 2 linguri; ulei de floarea-soarelui - 100 gr.
Amestecul de te se fierbe in ulei de floarea-soarelui timp de 40-45 de minute, dupa care se filtreaza. Cu alifia obtinuta, se ung locurile afectate.
4. Rostopasca, in calitate de ta cu calitati antipruriginoase si antiinflamatorii, se foloseste la comprese, bai, cataplasme (o lingura la un litru de apa).
5. Se bea infuzie de iarba-rosie. Se toarna 0,5 1 apa peste 3 linguri cu ta, se fierbe in clocot 5 minute, se infuzeaza. Celor in rsta de 1-4 anUli se recomanda sa bea cate o lingurita (de desert), de 3 ori pe zi; intre 4-l0 ani, cate o lingura, de 3 ori pe zi.
6. Se maruntesc radacini proaspete de stevia-calului, se amesteca cu smantana si se unge pielea, atunci cand exista eruptii si mancarime. Concomitent, se beau decocturi din orice fel de stevie.
7. Zilnic, i se pune copilului in mancare radacina de lemn-dulce, cate o boaba de fasole, o data pe zi.
8. Baile cu decoct de ramuri terminale de coacaz negru, salcie, iarba-rosie ajuta la vindecarea afectiunilor dermatologice la copii.
9. Se fac cataplasme si decocturi din frunze de
tutun pentru tigari, care se folosesc sub forma de comprese, pe zonele cu mancarime ale corpului, mai ales pe pielea capului.
10. in tratarea diatezelor, foarte importanta esle respectarea regimului
alimentar al copilului. Se evita folosirea galbenusului de ou, a supei de carne, sucului de portocala, ciocolatei (inclusiv cacao), in ratia alimentara, trebuie limitat consumul de sare si zahar.
11. Amestecul 2 Crusin (scoarta) - 10 gr.; nuc (frunze) - 40 gr.; lemn-dulce (radacina) - 10 gr.; Viola tricolor (iarba) - 40 gr.
Peste o lingura cu acest amestec de te se toarna 3 pahare cu apa si se fierbe, pana raman 2 pahare. Se bea in cursul zilei, in cate reprize.
Termenul "ihtioza\" ("solzi de peste\") reuneste aproximativ zece stari chimice asemanatoare, determinate de o dereglare generala a procesului de ingrosare. in unele dintre ele, pe langa afectarea pielii, se obser disfunctii ale diferitelor organe si sisteme interne.
Ihtioza vulgara se manifesta la rste cuprinse intre 1-4 ani, atinge evolutia maxima spre al zecelea an (de viata) si continua toata viata, cu ameliorari in timpul verii si al maturizarii sexuale. Boala ca atare este raspandita, ea caracterizandu-se prin uscarea si ingrosarea pielii (fara eritem), o substantiala diminuare a functiei glandelor sudoripare si sebacee, pana la totala incetare a activitatii lor. Boala se localizeaza, preponderent, pe suprafetele flexoare ale membrelor (mai ales in zona articulatiilor coatelor si genunchilor), gleznelor, unde se obser portiuni de stratificari cornoase, si in zona spatelui (in principal a salelor); in copilarie, in evolutia bolii este antrenata pielea obrajilor si a fruntii care, mai tarziu, se curata de solzi. De regula, raman neafectate pliurile interfesiere si articulare, subsuorile, pielea zonei inghinale si a organelor sexuale. in functie de gradul de manifestare a ihtiozei vuigare, solzii pot fi mici, subtiri, albi, asemanatori taratelor sau mari, grosi, de culoare inchisa.In formele usoare de ihtioza, starea generala a bolnavilor se mentine satisfacatoare, boala deranjandu-i putin pe acestia. Copin
cu forme grave de ihtioza raman muit in urma din punct de vedere al dezvoltarii fizice. La ei se constata scaderea rezistentei organismului fata de diverse infectii si tendinta de a dezvolta piodermii, pneumonie, otita, care se pot termina letal.
Ihtioza se manifesta prin uscarea si descuamarea pielii, asemenea solzului de peste, de unde si denumirea bolii, care face parte din categoria cheratozelor ereditare. Se intalnesc cazuri de imbolnavire in familie (pe baze ereditare).
Ihtioza se manifesta prin: ingrosarea limitata sau extinsa a pielii, diminuarea sau disparitia secretiei de sebum si sudoare, ingrosarea stratului comos, permanenta formare a solzilor pe piele, fapt pentru care aceasta devine ridata, uscata, asemenea celei de sarpe sau crocodil.
Tratarea ihtiozei impune folosirea complexa a vitaminelor A, C, E, B12, precum si a unor proceduri balneare.
And in vedere indelunga evolutie a bolii,
insuficienta vitaminelor, afectarea evidenta a pielii, modificarile de statut imunitar, fitoterapia include utilizarea preparatelor de origine vegetala, cu proprietati polivitaminizante, tonifiante, adaptogene, imunostimulatoare. In terapia complexa a ihtiozei, se recomanda preparate din rachitele, catina, urzica, oz, coada-calului, traista-ciobanului, troscotul-sarpelui, calomfir, bujor, coacaz, patlagina, osul-iepurelui, aralia etc.
Schema de tratament
{.Amestecul 1
Urzica (frunze) - 20 gr.;
oz (paie)- 15 gr.;
calomfir (flori) - 10 gr.;
patlagina (frunze) - 10 gr.;
talpa-gastii (flori) - 5 gr.;
pir(rizomi)-20gr.;
scorus de munte (bobite) - 10 gr.;
coada-calului (iarba) - 10 gr.
Doua linguri cu amestec se oparesc cu 0,5 1 de apa clocotita, se infuzeaza. Se bea infuzia in cursul zilei, timp de 2-4 luni. Se fac si fitoapiicatii, de tipul impachetarilor umede. O cura include 10-l5 proceduri.
2. Srotul obtinut in urma pregatirii infuziei din amestecul prezentat mai sus se amesteca in proportii egale cu ulei de
masline sau porumb, se infuzeaza pe baie de abur, timp de 2 ore, se filtreaza, Cu alifia obtinuta se ung portiunile de piele afectate, de 2 ori pe zi.
3. Se administreaza polisponin - cate 2 lete de 3 ori pe zi. Cura dureaza doua luni.
4. Se administreaza cuercetin - cate o leta de 3 ori pe zi. Cura este de 3-8 saptamani.
5. Se ia holosas, cate o lingurita de 3 ori pe zi. Cura dureaza 4-6 saptamani.
6. Se bea tinctura de aralia, cate 30-40 de picaturi, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Cura este de 2-3 luni.