Cauzele aparitiei bataturilor sunt: incaltamintea incomoda, iritatiile, traumele mecanice. Ele se intalnesc pe curbura articulatiilor degetelor de la picioare, pe talpi si in alte locuri. Bataturile sunt excrescente dureroase care se caracterizeaza prin ingrosarea accentuata a stratului cornos al pielii. in centrul bataturii, adesea, exista o substanta alba, moale. La exterior,
batatura este un tubercul rotund, de culoare galbuie, asemanator unei gamalii de cui care patrunde adanc in piele. Bataturile trebuie diferentiate de
negii talpilor care au aceeasi forma rotunda si sunt la fel de durerosi.
Proceduri populare
1. Se aplica pe zona cu batatura cataplasme cu iedera neagra.
Efectul apare dupa 3 zile.
2. Se trec prin razatoare frunze verzi de
ceapa si, pe timpul noptii, se aplica pe bataturi terciul obtinut. Acest preparat da rezultate
si in cazul calcaielor crapate.
3. Se aplica pe zona bolna iarba proaspata sau fiarta de pelin. Se poate folosi si o mixtura din pulbere de pelin cu ulei vegetal.
4. Se opareste iarba de coada-sori cel ului cu apa clocotita, se impacheteaza in tifon si se aplica pe zona bolna.
5. Dupa ce se inmoaie batatura in apa fierbinte, se pune pe ea o bucatica de propolis si se tine acolo 3 zile.
6. Scoate bine bataturile rasina oricarui conifer. Aceasta se aplica pe batatura timp de 3 zile. Deasupra ei se pune leucoplast care se schimba dupa 24 de ore. in prealabil, batatura se inmoaie in apa fierbinte.
7. Doi catei de usturoi se razuiesc si se amesteca cu slanina topita (provenita din maruntaie). Pe timpul noptii, pasta obtinuta se aplica pe batatura, care se acopera cu un pansament.
8. Se pune coaja de ceapa la macerat in otet, timp de doua saptamani. Se aplica pe batatura un strat de coaja, cu grosimea de 2 mm si se tine bandajata o noapte intreaga. Se repeta de cate ori.