mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratarea afectiunilor pielii cu plante si derivate ale lor
Index » Sanatatea familiei » Pielea » Tratarea afectiunilor pielii cu plante si derivate ale lor
» Erizipel

Erizipel







Boala este provocata de bacilul brancii porcului (Bac. rhusiopathiae suis), desi de aceasta afectiune se imbolnasc multe animale domestice, ea fiind cea mai raspandita dintre bolile dermatologice profesionale de origine infectioasa. Agentul patogen patrunde in organism prin pielea traumatizata (cei mai frcnt, in urma unei injectii sau taieturi cu un os ascutit).
Dupa perioada de incubatie (aceasta variaza intre cateva ore si cateva zile), pe locul prin care a patruns agentul patogen (pe pielea palmelor, mai frecnt a degetelor si, cu mult mai rar, a picioarelor) apare o mica umflatura limitata, extrem de dureroasa, un eritem insotit de arsura si durere, de nuanta cand rosu-aprins, cand roz-deschis. Pe portiunea adesea afectata, apar noduli, basicute si uneori chiar basici. La majoritatea bolnavilor, pe parcurs, sunt implicate articulatiile, ceea ce presupune o usoara umflare a lor, edeme ale membrelor, dureri acute, marirea ganglionilor limfatici si frisoane.


Ulterior, eritemul capata culoarea albastru-inchis-vinetiu. Boala poate lua sfarsit dupa cateva zile, dar se poate si prelungi, si croniciza. Imunitatea nu se mentine, fiind posibile repetate contagieri.
Erizipelul decurge cu recidi, uneori dobandeste caracter cronic, in organism apar focare de infectie, micoze cronice ale picioarelor, precum si boli purulente ale pielii si mucoaselor.
Avand in dere caracterul frecnt cronic al afectiunii de natura streptococi ca, desele modificari alergice si imunologice, evolutia erizipelului (mai ales la persoanele varstnice, la care este insotit si de alte boli), in tratament, se pot folosi preparate de origine getala. Dintre ele, amintim: mugurii de brad, mesteacanul agatator, plopul negru, frunzele de eucalipt, afinele, aloe, nucul, urzica, sapunarita, patlagina, iarba de rostopasca, tintaura, dragaica, radacinile de tataneasa, brusturele, iarba-grasa etc.
Ca produse anlialergice, in amestecul de te pot fi incluse fitopreparate din coada-soricelului, iarba-rosie, Viola tricolor, soc, coacaz, lemn-dulce, pelin, trifoi etc.
Obligatorie este includerea in schema de tratament a unor preparate cu actiune imunostimulatoare, adaptogena, din: ginseng, aralia manciuriana, sofranel, rodiola roz, lamai chinezesc etc.
Pot fi considerate preparate necesare in tratarea erizipelului acelea care diminueaza penetrabilitatea si fragilitatea capilarelor. In primul rand, din aceasta categorie fac parte preparate obtinute din mugurii soforei japoneze, rutina, cuercetina, crsalina etc. Crcetina se administreaza sub forma de lete, de 3-5 ori pe zi. Doza si durata tratamentului difera de la o persoana la alta si depind de loul clinic; dar, de obicei, terapia dureaza 5-6 saptamani.In forma inflamatorie, de regula, nu se aplica tratament local, dar daca, totusi, acesta se recomanda, atunci se folosesc fitopreparate din eucalipt, calendula, sunatoare, sub forma de tincturi si unguente, pe o durata de 7-l2 zile.In formele grele de erizipel, mai ales cele cu basici, cavitatile cu eruptii se deschid usor, continutul se goleste, ramanand tegumentul stratificat, pana la regenerarea sub el a unuia nou. Daca se constata eroziuni, se folosesc cataplasme cu soiutie diluata de 5 ori de clorofilipt, rotocan, romazulan sau suc de kalanhoe, amestecat cu 0,5 % solutie de novocaina, in proportia 1:1.
Dupa efectuarea tratamentului, trebuie recomandat un complex de produse menite sa previna recidile unui erizipel repetat. Pentru aceasta, trebuie abordate cu mare grija micile rani, precum si alte leziuni ale pielii (julituri, contuzii) si mucoaselor, mai ales in erizipelul membrelor (tinctura de sofora, tataneasa, eucaiipt etc). In cazul acestora, se recomanda tratarea micozelor (rubromicoza, epidermofitia, candidoza), prin stergerea pielii picioarelor cu solutie de otet de mere, folosirea sosetelor din bumbac etc. in sfera masurilor profilactice intra depistarea si asanarea focarelor de infectie de tonzilite cronice, rinite, laringite, carii, peridontita, colecistita etc.




SCHUMA DE TRATAMENT

1. Amestec
Mesteacan (muguri) - 15 gr.; sunatoare (iarba) - 25 gr.; siminoc (iarba)- 15 gr.; coada-soricelului (iarba)- 10 gr.; coada-calului (iarba) - 15 gr.; eucalipt (frunze) - 20 gr.
2. Peste o lingura cu acest amestec de ierburi se toarna un pahar cu apa clocotita, se infuzeaza timp de 30 de minute, se filtreaza. Se bea cate 14 de pahar, de 2 ori pe zi, dupa masa, timp de o luna. Cura se efectueaza primavara si toamna. Se fac si fitoaplicatii cu infuzie din ierburile mentionate.
3. Se administreaza sangviritrina - cate 0,005 gr., de 2 ori pe zi, dupa masa. Cura dureaza doua saptamani.
4. Se administreaza berberina - cate 0,05 gr., de 3 ori pe zi, inainte de masa. Cura dureaza o luna.In tratamentul formelor mixte de piodermite pot fi folosite preparate de origine getala, obtinute, in special din: macesul brun si macesul cainesc, salvia medicinala, urzica mica, amica de munte, pin, mesteacanul rgiform, eucalipt, iarba-grasa, brusture mare, afin, usturoi, ceapa, rostopasca, patlagina mare, Kalanhoe penat, Aloe arborescens, tintaura umbelifera, nucul grecesc si manciurian, obligeana-de-balta, sofora japoneza, tataneasa, musetel medicinal si alte preparate.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
maini reci picioare reci tuberculoza
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024