mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratarea afectiunilor pielii cu plante si derivate ale lor
Index » Sanatatea familiei » Pielea » Tratarea afectiunilor pielii cu plante si derivate ale lor
» Dermatite

Dermatite







Dermatitele se impart in: alergice si artificiale (de contact). Se mai pot distinge dermatite de natura fizica si chimica. Primele sunt provocate prin frecare (rosaturi, bataturi, iritatii), iar cele de natura chimica, prin actiunea energiei provenite de la radiatii (solare, roentgen etc).
Unele dermatite sunt de scurta durata si nu lasa urme pe tegument. Altele - toxidermiile, sindromul Liall si altele - pot duce la modificari, iar uneori, chiar la moarte.
Dermatita medicamentoasa este una dintre frecventele afectiuni ale pielii, cu caracter inflamator, care apare in timpul aplicarii locale, in scop terapeutic, a unor produse medicamentoase (antibiotice, sulfamilamide, tamine, aminazine, formaiin etc). La unii oameni, ele provoaca arsura, umflarea tesuturilor moi, durere, in urma actiunii indelungate a excitantului, se formeaza dermatita cronica, insotita de aparitia unei infiltrari moderate si a exfolierii.


Prin tratarea dermatitei medicamentoase se inlatura cauza care a generat-o si se indica o terapie antialergica nespecifica, cuprinzand inclusiv preparate de origine vegetala. In caz de evolutie subacuta si cronica, se recomanda folosirea telor medicinale ultilizate si in dermatita atopica. Adesea se intrebuinteaza:
- preparate din lemn dulce pur, sub forma de decoct hidric; o lingura cu radacina maruntita se fierbe in 0, 5 1 de apa timp de 30 de minute; dupa ce se ia de pe foc, se infuzeaza 10 minute, apoi se filtreaza; se bea cate ½ de pahar, de 2 ori pe zi, inainte de masa;


- gliciram - cate 0,05 gr., de 3 ori pe zi;

- infuzie din radacina de papadie: o ligurita cu radacini maruntite se infuzeaza in 0,5 1 de apa, timp de 10 minute, in baie de abur; se bea cate ½ pahar, de 4 ori pe zi.In fenomene de supuratie, se recomanda cataplasme reci cu decoct din scoarta de stejar, frunze de trifoi iste, sale, sunatoare etc.
Dermatita provocata de radiatii poate fi acuta si cronica. Radiodermatita acuta apare in urma expunerii - o singura data - la razele Roentgen (500 - 900 rad.). Dermatita Roentgen cronica este consecinta unei dermatite acute sau rezultatul iradierii pielii de mai * multe ori, in doze relativ mici.In functie de manifestari, radiodermatita are cateva grade de afectare. Radioafectarea de gradul 1 (radiodermatita eritematoasa) incepe cu inrosirea pielii, care prezinta un strat albastrui si edeme. Aceste semne se mentin 2-3 saptamani, dupa care in zona afectata
apar exfolieri si pigmentare maronie. Radiodermatita de gradul 2 si 3 se manifesta prin: hiperemie, roseata, umflaturi, basici care, ulterior, se necrozeaza lent, se ulcereaza, pe fondul unei dureri acute, a febrei si frisoanelor. Erodarile si ulceratiile se cicatrizeaza greu; cicatricele sunt albicioase, prezinta teleangiectazii.
Pentru uz extern, se foloseste emulsie din suc de frunze stimulate biologic de aloe, maruntite, ulei de catina, kirotolin, ulei de maces, maraslan, ulei de ricin si de trandafir. Daca aceasta terapie nu da rezultatele dorite, trebuie sa se interna operativ.
Dermatita solara se manifesta printr-0 usoara inrosire a pielii sau formarea unor umflaturi si basici. in afara de modificari inflamatorii ale pielii, creste temperatura corpului, apar dureri de cap, greata, slabiciune, se deregleaza somnul si pofta de mancare. Dermatita solara dispare dupa cateva zile, insotita de exfoliere lamelara si usoara pigmentare.


Tratamentul trebuie orientat spre inlaturarea cauzelor bolii, prin purtarea unei palarii cu boruri mari, folosirea cremelor si unguentelor fotoprotectoare. Local, se recomanda cataplasme cu tinctura de lagohilus, eucalipt, arnica (o lingurita la 100 ml de apa fiarta si racita), otet de mere, romazulan etc.
Intertrigo este o afectiune dermatologica, constand in modificari inflamatorii limitate ale pielii copilului, in urma frecarii i si suprainfectarii. Toate acestea apar daca nou-nascutii nu sunt ingrijiti corespunzator, li se schimba scutecele rar, sunt exagerat infasati, spalati superficial, sau daca lenjeria lor se spala cu mult detergent, pielea este traumatizata de scutece aspre, urina si fecale, dar, mai ales, daca nou-nascutu! are bacterioza. Pe de o parte, intertrigo poate fi prita ca o dermatita seboreica, iar pe de alta parte, ca o dermatita infectioasa a pliurilor mari.
Iritatia apare, cel mai frecvent, in pliurile mari (din zona gatului, subsuorilor, in spatele palioanelor urechilor, in pliurile inghinale, cele din zona coapselor, a organelor genitale si alte pliuri); apare roseata moderata in portiunile afectate, uneori erodare,
supuratie.
Tratamentul afectiunii denumite intertrigo consta in indepartarea deficientelor din ingrijirea copilului. Se recomanda bai generale cu amidon, conifere, sale, eucalipt (temperatura apei -35-37°C), bai locale de suprafata, urmate de pudrarea zonelor afectate cu pulbere de licopodin, oxid de zinc sau amidon si ungerea cu un ulei vegetal sterilizat (de floarea soarelui, masline, soia, porumb), in manifestari acerbe ale afectiunii (de gradul 3) sunt necesare cataplasme cu infuzie din frunze de sale (I gr. la 200 ml), decocl din frunze de eucalipt (2 gr. la 200 ml), decoct din rizomi de scrantitoare (2 gr. la 200 ml). Focarele de intertrigo se pot unge cu unguent sangritrin, alifie de calendula, musetel, kalanhoe, amica etc. Dupa lichidarea fenomenelor acute si incetarea supurarii, un efect terapeutic pozitiv il au taminizarea, hranirea si buna ingrijire a pielii.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
maini reci picioare reci tuberculoza
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024