mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratarea afectiunilor pielii cu plante si derivate ale lor
Index » Sanatatea familiei » Pielea » Tratarea afectiunilor pielii cu plante si derivate ale lor
» Plodermite

Plodermite







Sunt destul de raspandite, and la origine strepto si stafilococi, microorganisme care, in conditii obisnuite, se gasesc pe piele ca saprofiti. Pielea murdara, diversele leziuni, maceratia, acumularea de secretii ale glandelor sebacee si sudoripare, modificarile de temperatura (frig, arsita), creeaza conditii pentru patrunderea in piele a streptococilor si stafilococilor deveniti virulenti. Pe langa factorii externi, importanta este si starea sistemului nervos, a tractului gastrointestinal si organelor endocrine.In aparitia uneia sau alteia dintre formele de piodermita ;onteaza nu numai paiogenia si virulenta cocilor, dar si diverse cauze exo si endogene care tin de predispozitie si afecteaza functiile de aparare ale pielii, diminuandu-i acesteia, printre altele, capacitatea de a opune rezistenta evolutiei piodermitei.
Dintre cei mai frecventi factori exogeni care contribuie la evolutia piodermitelor, prezinta importanta urmatorii:


1) traumele superficiale ale pielii (microtraumatismele) -taieturi, julituri, zgarieturi, arsuri etc; la copii, ele pot aparea ca urmare a maceratiei, cand ei nu sunt infasati corespunzator;


2) impuritatile de pe piele;

3) supraincalzirea si supraracirea organismului, acasa si la locul de munca; la copii, acestea se produc din cauza mecanismului deficitar de termoreglare.
La fel de diversificati sunt si factorii endogeni, dintre care trebuie remarcati: dereglarea meolismului carbohidratilor, disfunctiile endocrine, dereglarile functionale ale activitatii sistemului nervos, hipovitaminozele (mai ales carentele de vitamine A si C), afectiunile acute si cronice epuizante, unele boli ale tractului gastrointestinal, factorii ereditari.
La copii, dezvoltarea piodermitelor este favorizata de imperfectiunea barierelor fiziologice, printre care: umiditatea crescuta, friabilitatea si fragilitatea stratului cornos al epidermei, labilitatea starii coioido-osmotice, capacitatea sporita de absorbtie a pielii.
Un rol esential, in patogeneza piodermitelor il joaca unii factori existenti chiar in interiorul cocilor.In piodermitele stafilococice, procesul evolutiv are loc, preponderent, in zona foliculilor parului, a glandelor sebacee si sudoripare. Abcesele (furunculii) au forma conica sau de semicerc; peretii lor sunt ingrosati, incordati, continutul purulent este dens, galben-verzui, iar in centru au, adesea, un fir de par pufos. Numai la copii, stafilococii provoaca formarea unor cule de suprafata, fara legatura cu foliculii firelor de par, plini cu sebum, si nici cu glandele sudoripare.In piodermitele streptococice, foliculii cu sebum ai firelor de par si glandele sudoripare nu sunt implicate. Afectiunea are, preponderent, un caracter superficial, furunculii au forma plata, pereti subtiri, flasci, exsudat sero-purulent. Aceste bube au tendinta de extindere spre periferie.
Piodermitele superficiale sunt dispuse in limitele epidermei cuprind derma si, nu rareori, tesutul celular subtegumentar, lasand in urma cicatrice sau atrofie de cicatrice.
Piodermia secundara se dezvolta in cazurile in care afectiunile purulente ale pielii se asociaza cu diverse boli dermatologice.
Evolutia furunculozei, a furunculelor, hidradenitei are loc pe fondul unor modificari ascunse sau vizibile ale meolismului carbohidratilor. De aceea, in masurile complexe de tratare a respectivilor bolnavi trebuie incluse te cu actiune de reglare -pastai de fasole, lastari de afine, ginseng, iarba de urzica, radacini de iarba mare, papadie, iarba de troscot, coada-calului de camp, fragi, oz etc.


Soc (flori)- 10 gr.;

troscot (iarba) - 20 gr.;


fragi (frunze) - 10 gr.;

urzica (frunze) - 20 gr.;


papadie (iarba) - 10 gr.;

afine (frunze)- 10 gr.
Peste 5 g de amestec din aceste ierburi se toarna 200 ml de apa clocotita si se infuzeaza. Se bea cate Va pahar, de 2 ori pe zi, dupa masa. Cura dureaza 1-2 luni.
Un incontesil efect reglator asupra meolismului carbohidratilor si imunodeficientei secundare il au unele preparate vegetale tonifiante: tinctura din radacina de ginseng- cate 20 de picaturi, dimineata si in cursul zilei, tinctura de lamai, aralia, extract de eleuterococ - cate 40 de picaturi, dimineata si in cursul zilei, inainte de masa.
Printre masurile fito-dietelice intreprinse in stafilodermie (si in alte forme de piodermie) merita sa se acorde atentie folosirii sucului de legume, boabe si fructe, precum si unor te medicinale. in scop dietetic si terapeutic se folosesc integral sau in dilutie 1:1 - suc de cartof, rza alba, fructe de zmeura, pere, salata, urzica, paducel, rachitica, caprifoi, oz, patlagina, coacaz, ciuperca-ceaiului, maces etc. La inceput se bea cate ½ pahar, cu 30 de minute inainte de masa. Daca se suporta bine, doza se mareste treptat, pana la 200 ml.
Evolutia cronica a piodermiei duce la dezvoltarea unor fenomene de imunodeficienta secundara, ceea ce impune a se avea in vedere intocmirea unei scheme de terapie complexa. in acest scop, se recomanda preparate vegetale, cum sunt: tinctura de aralia manciuriana, ginseng, sofranel, cerentel, lamai, extractul de rodiola roz si eleuterococ spinos.


Lunga evolutie a raspanditelor forme cronice ale afectiunilor dermatologice purulente, se asociaza nu rareori, cu modificari
functionale aletractului gastro-intestinal, ficatului, rinichilor. Pentru inlaturarea dereglarilor mentionate si, uneori, in scop profilactic, se recomanda fitopreparate care regleaza sau stimuleaza activitatea tractului digestiv. E de preferat ca fitocorectia afectiunilor descoperite sa se faca in urma analizei aciditatii sucului gastric, endoscopiei duodenale si investigarii radio-izotopice a organelor interne.
O componenta neindoielnica a terapiei piodermiei cronice o constituie recomandarea fitopreparatelor cu actiune polivitaminizanta - rachitele, coacaz, oz, iarba-rosie, urzica, catina, citrice etc.
Un rol important in inlaturarea focarelor de infectie purulente trebuie acordat nu terapiei de substitutie cu hormoni ai epiteliului suprarenalelor (prednizolon, dexametazon, triamsinolon etc), ci utilizarii preparatelor din te care stimuleaza functia scoartei suprarenalelor, au actiune anabolica si regleaza functionarea tiroidei si producerea hormonilor sexuali. Este vorba despre preparate din flori de soc, iarba de dentita, radacini de eleuterococ, frunze de fragi, kalanhoe, iarba grasa usturatoare, obligeana-de-balta, radacini de brusture, frunze de patlagina mare si lancelata, fructe de


maces maro etc.

Pentru tratamentul extem al strepto-stafilo-dermiilor mixte se recomanda fitoaplicatii sub forma infuziilor, decocturilor, tincturilor si alifiilor din tele_mai sus enumerate, care au actiune antiinflamatoare si antiseptica. in cazuri concrete, tratamentul se schimba la fiecare 4-6 zile si depinde de existenta unora sau altora dintre preparate in reteaua farmaceutica.


Schema de tratament

1. Amestecul 1Iarba-mare (radacina) - 15 gr.;


sunatoare (iarba) - 20 gr.;

calendula (flori) - 15 gr.;


patlagina (frunze) - 15 gr.;

musetel (flori) - 10 gr.;Iarba-rosie (iarba) - 10 gr.;


salvie (frunze) - 15 gr.

1. O lingura cu acest amestec se opareste cu 1 pahar cu apa clocotita, se infuzeaza. Se bea cate 14 de pahar, de 2 ori pe zi, inainte de masa. Cura dureaza 1-2 luni.
2. Se administreaza sanguiritrin - cate 0,005 gr. dimineata si seara, dupa masa. Cura dureaza 1-2 saptamani.
3. Se administreaza berberin - cate 0,05 gr" de 3 ori pe zi.
4. Se bea extract de rodiola - cate 15 picaturi, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Se mai pot folosi liniment de sanguiritrin sau fkoaplicatii cu rotocan, salvin, clorofillipt, spalaturi cu inhalipt, olazol, hipozol, camfomen, cameton etc.


Proceduri populare

1. Se foloseste extern, tinctura din volbura-de-camp, in proportie de 1:5.
2. Se sterge pielea cu decoct din iarba de ghimpe (10 gr. ia 200 ml), in foliculite sau dupa barbierit.
3. Untura de porc, rasina de pin sau brad si zahar se amesteca in cantitati egale, se infuzeaza pe baie de abur, timp de 5 minute. Mixtura se aplica pe furuncule.
4. Se aplica tampoane cu pasta din ceapa sau usturoi proaspat razuite.
5. Se bea infuzie din iarba de dragaica (15 gr. la 200 ml), cate 200 ml, de 2-3 ori pe zi. Cura dureaza 2-3 saptamani.


6. Se aplica pe furuncule rasina de conifere.

7. Pentru a grabi coacerea furunculelor, se aplica pe ele o turtita din faina de fasole cu miere.
8. Se ung furunculele cu alifie din pulbere de flori uscate de calomfir sau radacina uscata de iarba mare (30 gr. la 100 ml).
9. Se aplica comprese din iarba proaspata, maruntita, de


urechelnita.

10. Se aplica comprese din frunze proaspete maruntite din interiorul unei verze albe. in amestec cu albus de ou.


11. Amestecul 2

Fragi de padure (frunze) - 20 gr.;


nuc (frunze)-20 gr.;

Viola tricolor (iarba) - 20 gr.;Iarba-rosie (iarba) - 20 gr.
Peste 20 gr. de amestec se toarna 1 1 de apa clocotita, se infuzeaza timp de 30 de minute, se filtreaza. Se bea cate \'A pahar, de 5-6 ori pe zi, in afectiuni purulente.


12. O lingura cu iarba de coada-calului de camp se fierbe in clocot, intr-un pahar cu apa, timp de 30 de minute, se filtreaza. Se bea timp indelungat.


13. Amestecul 3

Fragi de padure (frunze) - 15 gr.; brusture (radacina) - 15 gr;


nuc (frunze) - 5 gr.;

coacaz negru ( frunze) - 10 gr.;


coada-soricelului( flori) - 10 gr;

Viola tricolor (iarba) - 20 gr,;Iarba rosie (iarba) - 10 gr.;


luminoasa (flori) - 10 gr.

20 gr. de amestec se pun intr-un litru de apa, se fierb pe foc slab, timp de 10 minute, se infuzeaza, se raceste si se filtreaza infuzia, in furunculoza si alte afectiuni dermatologice purulente, se beau cate 2 linguri, din 2 in 2 ore.


14. Amestecul 4

Albastrea (flori) - 15 gr.;


soparlita (iarba) - 10 gr.;

urzica (iarba)- 10 gr.;


fitimica( flori)- 10 gr.;

nuc (frunze) - 10 gr.;


Viola tricolor (iarba) - 20 gr.;

coada-calului de camp (iarba)Iarba rosie (iarba) - 15 gr.
Peste 4 linguri cu acest amestec se toarna 1 1 de apa, se lasa la infuzat pe timpul noptii, se fierbe timp de 10-l2 minute. Decoctul se bea in cursul zilei, in 5 prize, in caz de furunculoza.
!5. Cataplasmele cu urzica in otet ajuta la rapida coacere si


spargere a furunculului.

16. Miezul de nuca bine mestecat ajuta in furunculoza.
17. in furunculoza, se bea ceai din fiori si frunze de porumb.
18. Mierea este unul dintre cele mai bune produse, in


furunculoza.

19. Se mesteca paine neagra, proaspat coapta, de preferat de
secara, dupa ce a fost bine sarata. Locul bolnav se acopera cu un strat gros de paine mestecata si se bandajeaza. Bubele (furunculele) in faza incipienta vor disparea repede.
20. In furunculoza si alte frecvente afectiuni purulente ale pielii, pentru purificarea sangeiui, se bea ceai de dragaica galbena.
21. Traditional, se considera ca drojdia de bere ajuta la o mai buna digestie si asimilare a hranei, datorita continutului bogat in
(vitaminele grupului B. Aceasta permite ca, de la bun inceput, sa se elimine procesul de incorecta si aproape lipsita de loiire asimilare a hranei; se constata disparitia putregaiului care se elimina prin furunculi, sub forma de puroi. Totodata, drojdia normalizeaza pH-ul mediului din intestinul gros. Tocmai aceste doua mecanisme, impreuna cu efectul de soc al vitaminelor din complexul B, stau la baza actiunii tamaduitoare a drojdiei de bere. Dar ultimele studii din domeniu impun ca aceasta sa fie recomandata cu prudenta, mai ales in disbacterioza.
22. Peste 60 gr. de rizomi de pir se toarna 1 1 de apa clocotita. Din fiertura obtinuta se beau cate trei pahare pe zi. Cura dureaza 3-4 saptamani.
23. Faina de grau - o parte, untura de porc din organele interne - o parte, se prajeste faina in untura, timp de 10 minute, se adauga lapte si se fierbe, pana cand compozitia devine ca o pasta, cu care se unge locul bolnav si se bandajeaza. Dupa 3-4 proceduri, se simti o ameliorare considerabila.


24.Vasc - 30 gr.;

colofoniu- 5 gr.;


ceapa - 15 gr.;

ulei de floarea-soarelui - 50 gr.;


sapun de casa - 150 gr.

Toate ingredientele se maruntesc si se fierb pe foc lent, timp de 20 de minute, amestecand continuu. Se ung portiunile de piele afectate. in mod similar, se aplica o alifie de propolis de 10%.
25. 30 gr. de mierea-ursului se oparesc cu un pahar cu apa clocotita, timp de 5 minute, dupa care se filtreaza. Decoctul se foloseste pentru cataplasme.
26. Pe zonele afectate se aplica ceapa coapta sau ceapa fiarta in lapte. Adesea, aceasta metoda permite evitarea cicatricelor.
27. 20 de gr. de calendula se oparesc cu 200 ml de apa clocotita, se fierb 10 minute, se infuzeaza timp de o ora. Cu acest decoct se sterg portiunile inflamate ale pielii, de 3-4 ori pe zi.
28. Se piseaza seminte de in, se amesteca cu ceapa razuita si miere, se fierbe totul pe foc mic timp de 15 minute, se filtreaza cat este fierbinte si se toarna intr-un s de sticla. Se foloseste sub forma de pansamente medicinale.


29. Amestecul 5 Calendula - o lingura;

musetel (de la farmacie) - o lingura;


coada-soricelului - o lingura;

selina-30 gr.
Se maruntesc ierburile si se amesteca bine cu selina, se pune unguentul intr-un borcanel care se inchide ermetic si se pastreaza la loc intunecos. Unguentul se foloseste pentru pansamente medicinale.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
maini reci picioare reci tuberculoza
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024