Se deosebesc doua tipuri de prurigo - al copiilor (prurigo infantum, sau strophulus), si al adultilor (adultorum). Mai rar se intalneste prurigo nodos.
Cel dintai (prurigo, strofulus, eritemul papulos al copilului) se constata mai ales la copin intre 5 luni si 3 ani care sufera de diateza exudativa. Mai frecvent incepe in primul an de ata. Pe langa
mancarimea care apare, de regula, ca un atac pe pielea copiilor, in zona fetei, pe pielea capului, corp, fese, suprafetele de la incheietura membrelor, mai apar eruptii de cule papuloase dispersate, mai rar sub forma de pete. Mucoasele nu sunt atacate. Caracteristice sunt eruptiile papuloase, in varful carora apar basicute, iar ulterior, leziuni punctate si cruste seroase.
Cel de-al doilea tip (prurigo adultorum, sau temporanea) se manifesta prin mancarime si eruptii papuloase, mai ales pe pielea de la incheietura membrelor precum si pe spate, abdomen, fese si zona lombara. De obicei, suprafata flexoare a membrelor si fata nu sunt antrenate in acest proces.
Papulele dispuse dispersat sunt destul de consistente, de forma conica sau semicirculara (de marimea unui ac de gamalie, bob de mei sau canepa) si culoare rosie-rozalie, iar pe suprafata lor pot fi cruste hemoragice. Ca urmare a umflarii, unele papule capata aspect de urticarie. in caz ca apare si o infectie piococica secundara, se formeaza pustule. Boala dureaza intre cateva saptamani si cateva luni. in evolutia cronica a bolii, se dezvolta dereglari nevrotice, alterarea somnului, pana la insomnie. La asemenea bolna se pot mari ganglionii limfatici.