Scabia este o afectiune contagioasa, provocata de acarianul scabiei. in prezent, boala este raspandita in intreaga lume si se transmite de la omul bolnav la cel sanatos, in urma contactului direct cu lenjeria sau obiectele folosite de bolnav: burete, manusi, ciorapi, prosoape, carti. Copin se molipsesc de la adulti, dar si de la vane, jucarii si alte obiecte de folosinta comuna. in zona de pe piele in care patrunde acarianul scabiei apare o mica basicuta, dar si o mancarime puternica, care se accentueaza noaptea. Uneori, basicuta se infecteaza, aparand astfel o infectie secundara.
Caracteristic pentru
scabie este modul in care se exprima pe piele - ca niste fasii incolacite, intre 2 mm si 2 cm, care se localizeaza in zona pliurilor interdigitale, a incheieturii mainilor, stomacului, pe capul penisului; la femei - langa glandele mamare, sfarcuri; la copin mici - pe pielea talpilor si a suprafetelor laterale a picioarelor. Scabia apare si in locuri frecnt supuse frecarii, respectiv acolo, unde stratul cornos este putin afanat. in scabie,
mancarimea este prezenta nu numai pe locul unde se afla clestele acarianului, dar si in alte portiuni sanatoase ale corpului, legate de acesta prin reflexie.
Scabia se poate complica cu o eczema microbiana: la barbati -pe partea interioara a coapselor, la femei -in jurul mameloanelor. Cand, procesul inflamator se complica cu o supuratie purulenta, sunt afectate coatele, pliul inghinal etc. Adesea,
scabia este confundata cu neurodermita, care, de asemenea, este insotita de mancarime puternica, fiind afectate suprafetele flexoare ale membrelor, gatului, rotulele genunchilor etc. Dar, in neurodermita, mancarimea este prezenta zi si noapte, nu exista "traseele\" specifice scabiei, boala are o patogeneza neurogena si evolutie indelungata. in cazurile indoielnice, bolnavul este trimis la clinica de boli dermato-nerice, pentru depistarea acarienilor.
Printre tele medicinale folosite (mai frecnt in medicina populara) in tratarea scabiei si afectiunilor parazitare, pot fi mentionte: iarba de rostopasca, rododendronul, albastrita mica, troscotul-pasarii, talpa-gastei, macrisul-iepurelui, cuscuta, pelinul, stevia, radacinile de steregoaie, frunzele de eucalipt, lamaile, mandarinele, portocalele, semintele de pastarnac de cultura, talpa-ursului, frunzele de
tuia orientala si occidentala, iedera, castanul-calului,
Schema de tratament
1. Amestec 1
Mesteacan (muguri) - 15 gr.;Iarba-mare (radacini) - 20 gr.;Ienupar (boabe) - 15 gr.;
pelin (iarba)- 10 gr.;
pin (muguri) - 20 gr.
Peste 3 linguri cu acest amestec de ierburi se toarna 0,5 l de apa, se pregateste decoct si se foloseste extern, sub forma se spalaturi, dimineata si seara. Cura dureaza 7-l0 zile.
2. Timp de 7 zile, seara, se spala portiunile afectate cu apa de
steregoaie.
3. Folosirea fitop re paratei or nu exclude masurile antiepidemice,
aplicate pe focarul de boala.
■ Metode populare
1. Se aplica o pasta de usturoi si ceapa-ursului pe locurile
afectate.
2. Suc din frunze tinere de pelin de un an sau
alifie din frunze uscate de pelin, transformate in pulbere, puse in lanolina, in proportie de 1:5, se aplica, de 2 ori pe zi, pe locurile afectate.
Cura este de 5-6 zile.
3. Portiunile afectate se ung cu pulbere obtinuta din radacina de iarba-mare amestecata cu untura de porc, in proportie de 1:3, o data sau de 2 ori pe zi, timp de 5-7 zile.
4. Se administreaza ceai sau pulbere din iarba de ruta mirositoare. Doza de pulbere este de 0,25-0,5 gr., iar cea de ceai -20-30 gr. (pentru o utilizare). Pentru uz extern, iarba se trece prin razuitoare sau se prepara un unguent.
5. Se amesteca o parte sulf, sub forma de pulbere, cu doua parti de untura de porc (slanina din interiorul porcului) si, cu alifia 6. Unguent 1
Gudron purificat - o lingurita;
untura de porc - V2 lingura;
sapun rde - \'/; lingura;
sulf (pulbere) - V2 lingura.
Se amesteca untura de porc cu sapunul rde, apoi se adauga pulbere de sulf si gudron purificat. Toate ingredientele se amesteca din nou foarte bine. Alifia obtinuta se aplica pe piele, prin masaj, de 2 ori pe zi, dimineata si seara, inainte de culcare.
7. Unguent 2
Gudron purificat - o lingura;
praf de creta - \'A lingura;
sapun rde - o lingura;
pulbere de sulf- o lingura;
untura de porc - o lingura.
Se amesteca pulberea de sulf si gudronul purificat, apoi se adauga praful de creta, sapunul rde si untura. Se amesteca din nou, foarte bine, toate ingredientele. Se aplica prin masaj, de 2 ori pe zi, fara sa se spele. Dupa 4-5 zile de tratament, se merge la baia de abur sau se face o baie foarte fierbinte.
8. Un kilogram de gudron lichid purificat de mesteacan, se toarna intr-un vas mare, plin cu apa. Se amesteca pana ce lichidul devine de culoarea gudronului, apoi se varsa apa si se toarna alta prospata. Se repeta de 7-8 ori sau mai mult, pana ce compozitia devine albicioasa si densa ca mierea. Cu pasta obtinuta se maseaza zonele bolna.