Un roman (fie ca este vorba despre un barbat, femeie sau copil) consuma in medie 60 de kilograme de
zahar intr-un an. Aceasta inseamna mai bine de 2/3 dintr-o cana de zahar intr-o zi.
Bine, ti zice, dar eu nu cumpar atat de mult zahar. De unde vine tot acest zahar?
Cea mai mare parte a zaharului pe care il consumam este zahar ascuns. Iata cateva dintre caile prin care zaharul se strecoara\" in alimentatie:
» Bauturile racoritoare. Romanii beau peste 200 1 de bauturi racoritoare/presoana/an. 250 ml dintr-o astfel de bautura pot contine pana la 9 lingurite de zahar.
» Deserturile. O bucata de tort de
ciocolata contine, de exemplu, 15 lingurite de zahar, iar o cana de iaurt la gheata contine 12 lingurite.
» Cereale semipreparate (instant). Unele sunt foarte sanatoase, insa altele contin foarte mult zahar-50-65% din totalul caloriilor. Acestea din urma nu mai sunt cereale, ci mai degraba bomboane!
Zaharul mai poate fi ascuns in conser (inclusiv in supele la plic), in diferite gustari si in untul de arahide.
Inseamna aceasta ca ar trebui sa rificam etichetele produselor pe care le cumparam, pentru a dea cat zahar contin ?
Da, insa trebuie sa stim ca zaharul poate fi ascuns si prin desemnarea lui cu alte nume: sucroza, dextroza, lactoza, fructoza si maltoza, de exemplu, sunt tot zaharuri. La fel stau lucrurile si cu diferitele siropuri, cu
mierea de albine si cu melasa.
Totusi zaharul este o sursa de energie rapida, nu-i asa?
Este adevarat ca
zaharurile rafinate, concentrate, patrund rapid in curentul sangvin, determinand o crestere brusca a nilului zaharului din sange. Aceasta duce la o crestere la fel de brusca a disponibilului energetic al organismului - apogeul zaharic\".
Cresterea este insa de scurta durata, pentru ca declanseaza o descarcare de insulina. Insulina scade nilul zaharului din sange si, uneori, in absenta efectului moderator al fibrelor, aceasta scadere este prea brusca si prea accentuata.
Scaderea nilului zaharului sangvin determina aparitia simpto-melor hipoglicemiei: senzatia de slabiciune, foamea, oboseala si apatia - spleenul zaharic sau hipoglicemia reactionala, cum i se mai spune. Reactia obisnuita in asemenea\'situatii este de a mai lua o portie de zahar, apoi inca una, ajungandu-se la un soi de comportament
alimentar asemanator cu al animalelor ierbivore, care pasc cat e ziua de lunga.
Pentru a evita aceasta situatie, incercati sa mancati mai degraba un mar, o
banana sau o portie de
orez fiert decat ceva dulce\". Fibrele din constitutia acestor elemente incetinesc rata de absorbtie a zaharului in sange. in felul acesta, nilul sangvin al zaharului nu va mai fi atat de saltaret, tonusul energetic vi se va siliza, iar senzatia de satietate va dura mai mult.
Este adevarat ca organismul poate fabrica zahar din aproape tot ce mancam?
Din aproape orice, cu exceptia grasimilor. Multa vreme oamenii au crezut ca nu conteaza ce mananci, pentru ca organismul poate transforma hrana consumata in orice substanta de care are nevoie. Astazi, stim ca modul in care organismul prelucreaza hrana, din momentul introducerii ei in gura pana in clipa in care ajunge in sange, este foarte important.
Combustibilul preferat al organismului este glucoza, pe care o obtine din zaharuri si amidonuri (hidrocarbonate). Desi fructele proaspete sunt bogate in zaharuri naturale, ele nu tulbura mecanismul de mentinere constanta a nilului zaharului din sange, datorita fibrelor pe care tot in mod natural le contin.
Alimentele amidonoase au un sistem de protectie suplimentar. Ele sunt descompuse (in cursul digestiei), mai lent decat zaharurile, in glucoza de care organismul are nevoie. Consumarea alimentelor amidonoase, in special a celor nerafinate, impreuna cu alimentele bogate in zaharuri ajuta la silizarea pe perioade lungi de timp a nilului zaharului din sange. Varfurile si depresiunile curbei zaharului sangvin sunt netezite, iar raspunsul insulinic este activat intr-o masura mult mai mica sau chiar deloc.
Care ar fi cateva principii calauzitoare de care ar trebui sa tinem cont atunci cand consumam alimente dulci?
Exista doua principii de baza: educarea gustului si moderatia.
Daca sunteti amator de dulciuri, trebuie sa va reeducati gustul. Un prim pas in aceasta directie, foarte important, este inlocuirea dulciurilor cu fructe. Acestea sunt dulci, au un gust placut si contin din belsug zaharuri naturale. Formati-va deprinderea de a va satisface pofta de dulce consumand, de pilda, un ciorchine de struguri racorosi, in locul unei gogosi. Deasupra preparatelor pe baza de cereale, presarati, in loc de zahar, felii de banane, capsuni sau stafide. Cu timpul, gustul vi se va schimba si ti ajunge chiar sa preferati
dulciurile mai putin concentrate.
Insa aceasta nu inseamna sa renuntati definitiv la deserturile preferate. Asa cum aminteam mai devreme, moderatia este al doilea principiu calauzitor.Incepeti prin a scadea frecnta cu care consumati alimente bogate in zahar. Cel mai bine ar fi sa treceti de la consumul zilnic (sau de mai multe ori pe zi) la un consum de doua-trei ori pe saptamana. Deserturile servite mai rar sunt mai asteptate si produc mai multa placere.
Un alt aspect al moderatiei este aceea de a invata sa te multumesti cu portii mai mici. Portiile mari, precum si portiile suplimentare sunt obiceiuri rele. Poti invata sa te bucuri de o singura bomboana de ciocolata la fel de mult ca atunci cand ai manca toata cutia. Pe deasupra, te i simti si mult mai bine. O jumatate de felie de placinta sau tort, mancata incet si cu placere, poate produce chiar mai multa satisfactie decat o bucata mare, inghitita pe nerasuflate.
Reducerea continutului de zaharuri rafinate si concentrate folosite in
alimentatie si consumarea unei cantitati mai mari de alimente bogate in fibre (cum ar fi zarzavaturile, fructele, cerealele integrale si legumele) - iata secretul obtinerii singurului apogeu zaharic\" benefic. Numai astfel va ti putea pastra ia acelasi nil ridicat tonusul energetic si senzatia de bine de-a lungul intregii zile.