mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Alegerea alimentatiei
Index » Dieta nutritie » Alegerea alimentatiei
» Spulberand mitul - proteinele

Spulberand mitul - proteinele







intrebati pe orice baiat de paisprezece ani daca ar prefera sa creasca mare mai repede sau sa traiasca mai mult si foarte probabil ca ar alege prima alternativa.

Bine, dar are vreo relevanta aceasta intrebare?
Are, pentru ca in anii \'30 studiile efectuate pe animale de laborator au inceput sa furnizeze do ca regimurile alimentare hiperpro-teice accelereaza viteza cresterii si maturarii, insa reduc durata vietii.

Probabil ca lucrurile stau astfel doar in cazul animalelor. insa toata lumea stie ca oamenii au nevoie de foarte multe proteine!In 1880, un om de stiinta german - dr. Licbig - a silit ca muschii sunt formati din proteine. Dr. Karl Vot, observand minerii din Miinchen, a calculat ca acesti barbati puternici, musculosi, consumau in jur de 120 g de proteine pe zi. De aici, el a tras concluzia ca aceasta era cantitatea ideala de proteine ce trebuie consumata. De atunci incoace, preocuparea pentru acope.irea necesarului proteic s-a transformat intr-o adevarata obsesie, un mit care persista pana in zilele noastre.



Un mit? Vreti sa spuneti ca nu am nevoie de proteine?

Studiile stiintifice moderne arata ca adultii sanatosi au nevoie, de fapt, de numai 20-30 g de proteine/zi. Organismul uman isi procura si recicleaza cu mare eficienta proteinele proprii. Singurele pierderi proteice pe care organismul trebuie sa le inlocuiasca sunt acelea pe care nu le poate recupera, cum ar fi parul, unghiile si pielea.

Prin urmare, am nevoie de numai 20-30 g de proteineIii?
Amintiti-va ca Academia Nationala de Stiinte a S.U.A. (precum si forurile similare de la noi din tara) sileste ratia zilnica recomandata pentru vitamine, minerale si celelalte substante nutriti, determinand cantitatea de care organismul are nevoie intr-o zi, apoi dubland aceasta cantitate. Astfel, ratia zilnica recomandata pentru proteine a fost silita la o valoare de 0,8 g/kg de greutate corporala. Aceasta inseamna 56 g proteine/zi pentru un barbat de 70 kg si 44 g pentru o femeie de 55 kg.Insa, cu toate ca aceste cantitati sunt mai mult decat suficiente, omul obisnuit continua sa consume intre 100 si 120 g de proteine in fiecare zi.


Ce probleme pot lua nastere din acest motiv?

» Cea mai mare parte a proteinelor consumate de omul obisnuit provine din surse animale si este insotita de cantitati excesi de colesterol si grasimi saturate. Dat fiind faptul ca grasimea este bine ascunsa, multi oameni nu-si dau seama ca, in alimentele de origine animala (camea, produsele lactate etc), intre 50 si 85% din calorii sunt reprezentate de calorii pronite din grasimi. Este binecunoscut efectul de favorizare a procesului de ateroscleroza pe care excesul de colesterol si grasimi - in special grasimi saturate - il are si care duce la ingustarea, rigidizarea si formarea placilor ateromatoase la nilul arterelor care transporta oxigenul atat de important pentru toate organele. Acest proces GRA,BESTE AZMBA,TRA,NIREA si SCURTEAZA, VIATA.


» Din 1850 pana in 1990, varsta medie de atingere a maturitatii sexuaie la adolescente a scazut de la 17,5 ani la 11,9 ani.
» O dieta excesiv de bogata in proteine nu duce la cresterea rezistentei fizice. in zilele noastre, atletii consuma in exces glucide complexe, mai degraba decat proteine.
» Excesul proteic impovareaza munca rinichilor. Nu este de mirare ca in zilele noastre bolile renale se afla in plina crestere.
» Dietele hiperproteice se asociaza cu osteoporoza. Descotorosirea\" de excesul proteic la nil renal necesita calciu, iar o buna parte din acesta provine direct din depozitele osoase.

Dar copin nu au nevoie de mai multe proteine?
Ba da, in special in perioadele de crestere rapida. Pentru copii, ratia proteica recomandata este (ic 0,8 g/kg greutate corporala, ceea ce pentru un copil de 22-23 kg inseamna 17,5 g proteine. intrucat in cultura noastra copin consuma, in general, aceeasi dieta excesiv de bogata in proteine, riscul deficitului proteic este destul de redus sau chiar nul, atata timp cat aportul de hrana este adecvat.
De fapt, moti de ingrijorare ar putea exista pentru celalalt aspect al problemei. Exista din ce in ce mai multe do ca acei copii care au o dieta excesiv de bogata in grasimi si proteine au tendinta sa creasca mai mari si sa se dezvolte mai repede. N-ar fi nici o problema, daca suspiciunea existentei unei legaturi stranse intre cresterea accelerata si scaderea duratei vietii nu ar deni tot mai ridica.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor