O prima conditie de
igiena alimentara este sa jstecam bine alimentele. Tulburarile gastro-intesti-iale, hepatice, cardiace si chiar renale, se amelioreaza prin aceasta simpla grija de a mesteca bine bolul alimentar.
Masticatia bine efectuata divizeaza fin alimentele i permite ca acestea sa fie complet supuse actiunii salivei. Aceasta are in particular pentru
digestia fainoaselor, o importanta capitala. In plus, prezenta mai [Huita vreme a alimentelor in cavitatea bucala, excita simtul gustativ care este un punct de plecare principal in producerea secretiei gastrice.
O masticatie completa usureaza
sarcina stomacului; reducandu-se in stare semilichida alimentele solide, permitand mai usor sucurilor digestive, sa le atace.
Senzatia de umplere a stomacului se produce mai usor cu alimentele bine mestecate si
nutritia se poate realiza cu o mai mica cantitate de alimente.
Individul se hraneste bine si se fortifica cu ceea ce mesteca bine, nu cu ceea ce inghite fara sa mestece. in special, unele alimente ca fructele si salatele crude trebuie foarte bine mestecate, dar chiar si alimentele lichide si semi-lichide, ca piureurile, nu sunt usor de digerat, decat atunci cand au fost mestecate si n-au fost inghitite decat cand au fost complet imbibate cu sali. Sa nu uitam ca actul masticatiei este singura perioada de
digestie asupra careia suntem noi stapani. Daca si peste acest act voluntar trecem, atunci suntem pe drept vinoti de tulburarile noastre digestive.
0 masticatie buna implica o dentitie sanatoasa. Pentru pastrarea bunei danturi trebuie sa ne ingrijim sa nu luam alimentele nici de la gheata, nici fierbinti, si mai ales a nu trece de la o temperatura extrema la alta.
E cea mai mare greseala de a bea un pahar cu apa de la gheata, dupa ce in momentul precedent ne-am oparit gura cu o lingura cu supa prea fierbinte. Pelicula de smalt care acopera dantura, nu putea suporta trecerea brusca de la cald la rece, plesni si flora micro-biana, oaspete nelipsit al cavitati noastre bucale, fi prompta in formarea cariilor.
Igiena gurii, spalatul si curatatul dintilor, comanda o buna masticatie, care, la randul ei, tine in frau o buna stare digesti si asa mai departe.
lata o formula de praf de dinti care mentine si curatenia si albul smaltului. Cu acest praf, intrebuintat cel putin dimineata si seara pentru curatatul dintilor, se mentine o stare igienica a gurii, multumitoare. lata formula:
Rp Calciu carbonic.100 grame
Magnes. Carbonic.. 40
Natrium btcarbonic. 25
MentholCrist. 2
Ol. Menthae piper 2
Ol. Caryophillor 2 \"
Ol. Anis vulgaris. 1 gram
Pentru a avea un gust dulce agreabil este nevoie de a se adauga si cate grame pulbere de zaharina.