Nimanui nu-i place sa imbatraneasca. Toti am dori sa ramanem tineri sau macar de varsta mijlocie. Insa timpul nu tine seama de preferintele noastre si continua sa treaca. in conditiile in care grupul persoanelor trecute de 65 de ani devine tot mai numeros si la noi in tara, se pune tot mai insistent o intrebare: Care sunt perspectile acestor oameni ajunsi la varsta de aur\"?
O tendinta din ce in ce mai raspandita astazi este aceea de a socoti varsta oamenilor mai degraba in functie de aptitudinile lor intelectuale si sociale decat in functie de anii pe care i-au trait. De fapt, sanatatea, si nu anii, este cea care sileste statutul cuiva.
Batranetea se instaleaza atunci cand boala si neputinta limiteaza indeplinirea sarcinilor zilnice. Unii oameni su.it batrani, desi din punct de dere ai anilor pe care-i au sunt inca relativ tineri. Acestea sunt, de obicei, persoane care sufera de boli cronice, raniti sau victime de pe urma unei tragedii majore, care s-au resemn-\" si nu mai doresc sa traiasca. Altii, dimpotriva, raman tineri si plini de vlaga, interesanti si activi pana la varste foarte inaintate.
Unii spun ca a fi batran nici nu e asa de rau. Oare asa sa fie?
Totul depinde din ce perspectiva pristi lucrurile. Daca te gandesti la forta fizica, energie si lipsa suferintelor, tineretea este, indiscuil, mai buna. insa, daca ai in dere cresterea increderii, a puterii de judecata si de patrundere, grijile mai putine si libertatea mai mare, batranetea este mai avantajoasa. Ca sa nu mai vorbim de bogatia de experienta de care varstnicul dispune. Majoritatea filosofilor, compozitorilor, pictorilor si scriitorilor devin tot mai buni o data cu trecerea timpului.
Bine, dar nu-i asa ca majoritatea celor trecuti de saizeci si cinci de ani sufera de boli cronice?In societatea noastra, cea 80% dintre persoanele trecute de 65 de ani se confrunta cu cel putin o problema de sanatate, cum ar fi
tulburari ale tensiunii arteriale,
artrita sau bolile de inima. Insa cele mai multe dintre aceste boli nu sunt invalidante. Aproximativ 95% dintre batrani continua sa traiasca in colectivitatea in care au activat, iar cei mai multi au gospodarii proprii.Imbatranirea, invaliditatea prematura sunt, in mare parte, rezultatul unor factori care tin de modul de viata, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool si
cafea sau abuzul de alte
droguri si medicamente. Supraponderalitatea accelereaza declinul fizic si sexual. O
dieta bogata in alimente rafinate, concentrate, si lipsa exercitiului fizic - iata reteta cea mai sigura pentru o imbatranire prematura.
Este adevarat ca scaderea memoriei reprezinta unul dintre primele semne de imbatranire?
Lipsa de memorie a varstnicilor este deseori o exagerare. Adevarul este ca stresul, ingrijorarile, ritmul rapid de derulare a unor enimente, suprasolicitarea memoriei si lipsa interesului pot provoca scaderi ale memoriei la orice varsta. Mai mult decat atat, deseori se intampla ca depresia, care afecteaza multe persoane in varsta, sa fie diagnosticata drept senilitate. Din fericire, putine persoane dezvolta boala Alzheimer sau alte demente cu adevarat senile. Cei mai muiti oameni isi pastreaza o functie mnezica remarcabila timp indelungat, in special daca raman activi si in forma.
Cati batrani isi sfarsesc viata in camine si aziluri?In S.U.A., numai 2% dintre persoanele apartinand grupului de varsta 64-75 de ani traiesc in astfel de institutii. Abia pentru cei trecuti de 85 de ani cifra se ridica la 20%. in ceea ce priste situatia din tara noastra, nu dispunem de statistici recente, insa credem ca cifrele nu sunt mai mari, avand in dere pretuirea de care se bucura institutia familiei in cultura noastra.
Contrar parerii unora, astazi se poate trai bine. Implicarea in activitati sociale, practicarea exercitiilor fizice, dobandirea unei mai bune intelegeri a rolului alimentatiei, inceperea mai de timpuriu a preocuparilor pentru mentinerea sanatatii si progresele stiintei si tehnicii intarzie tot mai mult imbatranirea. In zilele noastre, din ce in ce mai multi oameni raman sanatosi si in forma fizica si intelectuala pana la 80-90 de ani. Si tot mai multi isi pastreaza si potenta sexuala.
Ba mai mult. Oamenii de stiinta descopera ca pastrarea unei atitudini poziti, optimiste, are capacitatea de a intari sistemul imuni-tar al organismului. Or se stie ca acest sistem de aparare, extrem de complex, constituie una dintre principalele chei in mentinerea sanatatii.
Sfanta Scriptura a spus-o insa cu mult inainte:
O inima sela este un bun leac.\" - Prorbe 17,22