Una din nevoile fundamentale ale copilului este cea de a auzi sunete, mai ales cele in legatura cu ceea ce vede sau simte in jur. Sunetul, la fel ca si imaginea gustul, mirosul, sau pipaitul, il pun in contact cu lumea. Auzul este in mod normal unul dintre cele mai dezvoltate simturi ale nou nascutului. Bebelusul recepteaza stimuli sonori inca dinainte de a veni pe lume. De aceea auzind vocea mamei sau anumite melodii pe care grada le asculta, nou nascutul le recunoaste. Dupa prima luna diferentiaza vocale, consoane din silabe si reactioneaza prin miscare la o melodie simpla auzita frecvent, daca la un moment dat o modificam sau o gresim, ca si cum si-ar da seama de schimbare. Este atat de atent pentru ca ii plac variatiunile la o tema muzicala cunoscuta.
AVANTAJE:
Daca stimulam
auzul unui bebelus avem posibilitatea de a descoperi timpuriu eventualele probleme de auz. Pe de alta parte capacitatea de a vorbi se va dezvolta mai repede.
Se intensifica ganguritul. Copilasul \"raspunde\" la ceea ce se intampla, emitind la inceput sunete nearticulate, apoi sunete care exprima satisfactia, curiozitatea, dupa care urmeaza silabe care exprima si ele stari emotionale si in cele din urma cunte cu sens.
Se intensifica miscarile corpului, ceea ce exprima starea de interes, de atentie a copilului.
Se perfectioneaza coordonarea miscarilor.