Nou-nascutii (in primele 30 de zile de viata) dorm continuu, 20'22 ore din 24, trezind u-se doar la supt, dupa care adorm din nou.
Pe masura ce cresc in rsta, copin au nevoie de mai putine ore de somn.
In primii 3 ani,
somnul de dupa-amiaza (siesta) este obligatoriu in timpul zilei, in orele calde, ra. Iarna, copilul mic dormi inainte de ora 11 dimineata sau dupa ora 3 dupa-amiaza ; aceasta ca sa se poata face plimbarea, posibila iarna, numai in acest interl. De la 5 la 1! ani, copilul are nevoie de 11 ore de somn, de la 8 la 12 ani,-l0 ore, iar de la 12 la 15 ani, 9 ore. Trebuie sii subliniem ca existenta televizoarelor, a aparatelor de radio si obiceiul parintilor de a se culca tarziu, impiedica educarea copiilor pentru un
somn rapid si fix programat.
Un nou-nascut sau un
sugarul va face diaree ?" class="alin2">sugar mic doarme, de obicei, un somn sanatos, in ,;pozitie de confort\", cu manutele ridicate langa urechi, respira profund si regulat, tresarind usor din cand in cand. Uneori, somnul poate fi mai agitat, cu respiratii superficiale, alternand cu altele mai rare si mai profunde. Sugarul, urmarit in somn, isi sperie uneori mama grijulie, prin faptul ca deschide si inchide ochii, face miscari de supt sau casca. Din aceasta stare de somnolenta, copilul poate reintra in somn profund sau, dimpotri, devine mai agitat, dand din picioruse si tipand : are colici, ii este sete, foame sau este ud !
Alimentatia si
digestia influenteaza enorm somnul copilului. Respectandu-i orele de masa si ratiile, copilul raspunde prinlr-un somn linistit. in patutul Iui, pe intuneric, in liniste, eventual leganat bland cate minute, el adormi curand.Infasat prea strans, incat sa i se impiedice respiratia, invelit prea gros, pana la transpiratie, sugarul avea ' si \" da, nopti albe.
Fenobarbitalul (luminaletel\'e) de copii (0,015 g) se vor da cu indicatia medicului si in doze calculate de dansul. Copin care totusi nu dorm, tipa in somn, sunt agitati si nervosi, trebuie zuti de medic, caci exista multe cauze ale insomniei.