Principiile de baza ale alergici care se manifesta la nivelul ochilor sunt aceleasi ca la nas, iar problema trebuie abordata la fel.
Simptome. Alergiile care afecteaza ochii provoaca o afectiune numita
conjunctivita alergica. Simptomelc principale sunt umflarea si inrosirea tesutului care captuseste pleoapele, ochi lacrimosi, lacrimi care pot curge in nas, provocand umflarea tesutului de aici si infundarea nasului.
Cauze. Membranele delicate care captusesc, pleoapele si ochiul contin multe celule numite mastocite, care secreta his-tamina. Alergenii care vin in contact cu aceste celule declanseaza producerea de histamina, ducand la umflarea tesuturilor si lacrimare. Alergenii sunt cam aceiasi cu cei care provoaca ri-nita alergica.
Cand sa apelati la un doctor. Pentru orice problema cu ochii, mergeti la doctor de la bun inceput. Desi conjunctivita alergica este o afectiune neplacuta, ea nu e periculoasa si nu poate provoca tamari ale ochilor pe termen lung. Totusi e absolut vital sa asigurati ca diagnosticul este corect.
Cum puteti ajuta copilul. Sfaturile sunt aceleasi ca cele din sectiunea despre
rinita alergica. Pe scurt - nu expuneti copilul la fum de tigara, incercati sa evitati potentialii atergeni, daca se poate, si tratati copilul regulat cu picaturi pentru ochi.
Tratament. Tratamentul de baza al conjunctivitei alergice este cu cromoglicat disodic. El are o actiune foarte eficienta asupra mastocitelor, impiedicand eliberarea de histamina. Cea mai folosita marea este Opticrom, insa mai sunt disponibile si altele. Desi toate marcile sunt lipsite de efecte secundare, ele au micul dezantaj ca trebuie folosite de patru ori pe zi. intre limp, a aparut un medicament mai nou numit Rapitil (nedocromil de sodiu), care actioneaza la fel, dar trebuie aplicat numai de doua ori pe zi.
Prevenire. Sfaturile generale pe care le-am dat in sectiunea despre
rinita alergica sunt labile si la conjunctivita alergica. In unele cazuri sunt de ajutor ochelarii negri, dar in mod clar asta depinde de rsta copilului.