Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
Orice traumatism se transporta la spital numai dupa silizarea functiilor respiratorii si cardiace. Resuscitarea cardio-respiratorie se face la locul accidentului. Este mai importanta transportarea la spital, chiar cu o oarecare intarziere, dar cu plamanii si inima in functiune, decat ajungerea rapida la spital, dar cu un stop cardio-respirator depasit.
Traumatismul cranio-cerebral se transporta pe spate, cu trunchiul si capul ridicate la 30 de grade. Pana la infirmarea diagnosticului, se considera ca are si o leziune cervicala si se monta un guler cervical.
Traumatismul coloanei vertebrale se transporta pe spate, in pozitie orizontala perfecta, pe o targa dura (metalica sau de lemn), dreapta, cu gulerul cervical pus si cu bolnavul fixat de targa, pentru a nu se misca in timpul transportului.
Traumatismul toracic fi transportat cu functia respiratorie protejata (intubatie), cu lichidul sau aerul din cavitatea pleurala ecuate prin drenaj pleural, cu bolnavul in pozitie semisezanda, care ii asigura o respiratie mai eficienta si dureri mai reduse, daca exista fracturi costale.
Traumatismul abdomino-pelvin se transporta cu bolnavul asezat pe spate. Daca sunt semne de hemoragie interna, montarea a una-doua perfuzii este necesara inaintea transportului.
Traumatismele membrelor se transporta dupa imobilizarea provizorie a fracturii si cu pacientul asezat pe spate. Partea amputata trebuie recuperata si ambalata intr-un sac inchis si asezat pe gheata.
Transportul unui bolnav inconstient sau a carui stare de constienta nu este perfecta fi facut in pozitia laterala, de siguranta.