mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Intrebari si raspunsuri
Index » Boli si tratamente » Diabet zaharat » Intrebari si raspunsuri
» internarea in spital - o aventura?

internarea in spital - o aventura?







Fiecare dintre noi poate fi pus in situatia de a fi nevoit sa se interneze intr-un spital, pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. Nu toti cunosc insa anumite reguli care nu sunt scrise nicaieri, dar pe care, daca le respectati, puteti trece mai cu usurinta peste acest eniment, evitand transformarea internarii intr-o antura neplacuta.
Ideea de internare intr-un spital este un element de stres pentru oricine din mai multe moti:
a-  Internarea intr-un spital este, de cele mai multe ori. o confirmare ca boala de care cineva sufera nu poate fi tratata la domiciliu, fiind fie mai grava, fie mai complexa. Chiar si internarea pentru silirea unui diagnostic creeaza, prin ingrijorarile asociate intrebarilor la care se cauta un raspuns, o stare de preocupare care se adauga simptomelor bolii propriu-zise.
a-  Mutarea, chiar si temporara, dintr-un mediu familiar, in care isi gasesc locul obiceiurile zilnice, persoanele dragi sau macar cunoscute, intr-un mediu strain, nu intotdeauna prietenos, in care functioneaza reguli si in care intimitatea este deseori agresata, face ca acela care urmeaza sa se interneze sa se desprinda greu de locul de unde pleaca si sa se adapteze greu locului in care intra.



a-  Necesitatea de a intra in contact direct si dintr-odata cu persoane pana de curand necunoscute (colegi de salon, personal medical) poate crea o stare de inhibitie mai ales persoanelor care nu au usurinta altora de a fi sociabili, de a se deschide celor din jur, de a comunica, de a se imprieteni.
Aceasta stare de stres poate fi diminuata de cunoasterea unor reguli sau a unor necesitati cerute de un asemenea eniment.
a-  Cu exceptia cazurilor de urgenta, internarea intr-o clinica se face pe baza unui bilet de trimitere catre clinica respectiva, eliberat de medicul dumneavoastra de familie. Nu uitati sa-l cereti, pentru ca, neavandu-l, puteti fi pusi in situatia perfect legala de a vi se refuza internarea. Alaturi de acest bilet trebuie sa ati cu dumneavoastra un document (aderinta, talon de pensie) care sa dodeasca faptul ca sunteti platitor al asigurarilor de sanatate. in caz contrar, vi se va cere plata serviciilor medicale efectuate, si aceasta suma nu este deloc neglijabila. De asemenea, luati-va cu dumneavoastra carnetul de sanatate si toate documentele medicale pe care le ati (buletine de analiza, bilete de externare etc).

a-  in general, spitalele romanesti nu au ajuns in situatia de a oferi, intr-un mod care sa satisfaca pretentiile unui om civilizat, asa-numitele haine de spital. Ele cuprind pijamaua sau camasa de noapte, halatul de zi si papucii de interior. De aceea, este recomandabil sa niti de acasa cu propriile haine. Ele vi se vor potrivi si ca marime, vor fi cu siguranta curate si, mai ales, vor fi ale dumneavoastra. Nu uitati ca in bagajul pentru spital sa va puneti un set complet de tacamuri, o cana pentru ceai, precum si obiectele de toaleta personala.
a-  La intrarea in salon, dupa ce vi s-a repartizat patul, asigurati-va ca lenjeria acestuia este schimbata. Daca nu, cereti acest lucru, pentru ca este dreptul dumneavoastra. Dupa ce v-ati instalat in pat si v-ati identificat noptiera, informati-va despre regulamentul sectiei in care sunteti internat. Aceste informatii le puteti citi, fiind de obicei afisate, dar le puteti afla si de la pacientii mai chi. Este un prilej bun de a intra in vorba si de a va cunoaste noii colegi de salon. Pentru ceea ce v-a ramas neclar, puteti apela la asistenta de salon. Ea este persoana de legatura intre dumneavoastra si medic si va poate ajuta cel mai mult prin modul in care executa indicatiile medicului. Este in interesul dumneavoastra sa siliti cu ea cat mai curand o relatie favorabila. Nu uitati insa ca, pe langa dumneavoastra, ea mai are 10-l5 bolnavi pe care trebuie sa-i ingrijeasca.

a-  Interesati-va cine este medicul de salon, cel care se ocupa de dumneavoastra, si intrati cat mai curand in legatura cu el. Exista informatii pe care le puteti spune cu ocazia vizitei in salon, chiar daca sunteti inconjurat de o suita formata din mai multe persoane (medici, asistente, studenti), dar poate ca exista si lucruri pe care ati dori sa le discutati in particular. Aflati unde are cabinetul, cand da consultatii sau cand are prima garda si rugati-l sa va primeasca. Cu siguranta ca va fi de acord! Nu uitati ca, desi in jurul dumneavoastra se pot perinda mai multi medici (stagiari, rezidenti, studenti), doar unul dintre ei poarta raspunderea deplina a dumneavoastra, iar ceilalti sunt fie consultanti, fie in perioada de instruire.


a-  Permiteti-le medicilor sau studentilor aflati in perioada de pregatire sa va examineze, sa va puna intrebari si dati-le raspunsuri clare si scurte. Internarea intr-o clinica unirsitara are acest dezavantaj pe care toti pacientii si-l asuma, iar unora chiar le place. Nu uitati ca si medicii cu experienta, care astazi va trateaza, au fost candva si ei in stadiul de invatacei.

a-  Parasiti salonul numai daca este absolut necesar si atunci cand programul va permite acest lucru. De regula, dimineata, pana spre ora pranzului, bolnavii trebuie sa stea in salon pentru vizita medicului sau sunt trimisi pentru dirse analize sau instigatii. Daca este nevoie de dumneavoastra, trebuie sa puteti fi gasit, iar locul unde sunteti cautat prima data este salonul. Cand plecati din salon, spuneti colegilor unde ati plecat si pentru cat timp. Este interzisa parasirea spitalului pe perioada internarii, fara bilet de voie.
a-  Bolnavii nu vin la spital pentru a manca mai mult decat acasa. Saloanele sunt pentru odihna, iar salile de mese sunt pentru servirea mesei. Nu uitati ca acasa nu mancati in dormitor. De ce ati face-o la spital?
a-  Daca sunteti supus unui regim alimentar sau chiar vi se solicita sa nu mancati o perioada de timp, respectati aceste instructiuni. Nu va transformati noptiera intr-un depozit de alimente, chiar daca rudele si prietenii sunt atat de grijulii cu dumneavoastra, si nici intr-o florarie in miniatura. Un gest elegant este sa oferiti florile primite asistentei de salon. Veti aa numai de castigat din acest gest.

a-  Urmati tratamentul prescris cu rigurozitate. Luati toate medicamentele la orele silite si urmariti cum va simtiti dupa ele.
Orice reactie care apare comunicati-o prompt personalului medical care va ingrijeste.
Cautati-va un mod placut de a va umple timpul liber. Puteti sa va luati cu dumneavoastra carti, reviste, dar nu uitati ca nu ati dreptul sa va obligati colegii de salon sa va asculte postul de radio sau de televiziune preferat. inchideti telefonul mobil in timpul vizitelor si al perioadelor de odihna.
La externare, fiti sigur ca ati inteles toate recomandarile care vi s-au facut si ca v-ati luat toate documentele specifice: biletul de externare, reteta si entual concediul medical. Interesati-va unde niti la control si unde va puteti prelungi, la nevoie, concediul medical.
Sa ati insanatosire grabnica!





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor