Cum se fac prisnitele ?
Care este deosebirea intre prisnita, compresa si cataplasma ?
Cataplasma esle ceea ce poporul numeste ,,eblojeaia\" si se face cu faina de in sau mustar cu malai ori cu menta sau musetel.
Se fierbe in clocot 4'500 ml apa in care se adauga faina de in sau malai amestecand continuu cu telul pana se face un terci moale. Terciul obtinut se pune pe o panza curata, subtire, care-se impatureste si se mai acopera cu o alta panza ' atat cat sa nu friga la atingere ' si se aplica pe partea dureroasa : pe pantece sau pe un
furuncul care intarzie sa coaca.
Cataplasmele din flori de musetel, tot fierbinti, impaturite ca o pernita mica, sunt folositoare la urcioarcle de !a pleoape.
Cu faina de mustar se fac cataplasme cu apa rece sau calda, care se aplica pe pieptul copiilor in bronhopncu--monii, bronsite congeslive, junghiuri. Cataplasmele cu inustar aplicate pt; pieptul copilului mic, pot prezenta pericol pentru inima sau nu pot fi suportate de acesta. Beci, cazurile grave vor fi internate si aceste cataplasme se vor face numai in spital In caz ca medicul v-a indicat, veti \'lua faina de mustar, amestecata in cantitati egale cu malai (ca sa fie -mai siaba) din care faceti un terci cu apa calduta. Se pune intre mai multe bucati de panza si se. aplica pe pieptul copilului sau pe spate, la locul indicat. Nu tineti mai mult de 8'10 minute, altfel pielea se irita. Dupa ce ati luat cataplasma, ungeti pielea cu vaselina.
Este bine sa puneti cataplasmele numai eu azul medicului, fiindca uneori pot fi daunatoare ; cum este ca-zul in apendicita, unde sunt necesare, din contra, pungi cu gheata.
Bucatile de panza, inmuiate in apa rece si aplicate pp partea bolnava se numesc prisnite. Peste panza umezita cu apa rece, cu spirt slab sau ca acid.borie solutie 4%, eventual Burow, se aplica o foaie de nailon, iar deasupra inca o panza uscata.
Prisnita se pune pe umflaturi, pe furuncul i, pe obra-zul din partea abcesului la masea, pe ganglionii (galcile) de la gat, pe degetul cu panaritiu (sugiuc), pe partile lote, innetite sau cu inceput de coacere si pe piept, in
febra mare. Prisnita se schimba des, la 20'30 minute, cand este pericol de abces ' in ceielalte cazuri la 2 ore.