Despre intoxicatii s-au scris carti intregi. Otravirile sunt de foarte multe tipuri si se trateaza diferit, la spitalele de copii specializate. La baza, toate intoxicatiile au un factor comun : neglijenta parintilor, lipsa de supraghere a copiilor.
Intoxicatiile se pot produce\'atat din cauza gazului metan (din sobe sau aragaz), de la
fierul de calcat cu carbuni (azi mai rar), dar si prin dirse substante toxice din casa. inghitite de copii. Din curiozitate, lacomie, copin cauta prin bucatarie, camara, debara, prin dulapuri, in dulapiorul de farmacie sau in sertarele noptierelor Orice gasesc, ei, introduc in gura ; pulberi, drajeuri sau lichide, produse insecticide,
otrava pentru soareci, soda caustica, detergenti, naftalina, diferite medicamente etc.
In practica, am intalnit cele mai dirse feluri de otraviri, in uncie cazuri, am avut posibilitatea sa salvam copilul, ajuns la timp la spital, (iar in alte cazuri, a fost prea tarziu.
Ne amintim de un caz de
intoxicatie cu opium (mac). Baietelul, in varsta de 2 ani, curios si dinamic, ramas pentru o clipa fara supraghere, s-a dus la dulap si gasind o cescuta cu mac pentru prajituri, a mancat tot continutul. Urmarea : stare grava, spital, spalaturi, injectii
Copilul poate fi intoxicat si din vina directa a adultilor ; i se dau medicamente de adult sau cele de copil in doze mari, fie antibiotice care in anumite doze, sau date timp indelungat, devin toxice sau dau surditate, leziuni ]a rinichi si la ficat.
Vinul, tuica, lichiorurile, gin-ul, whisky-ul si orice bautura alcoolica sunt toxice pentru copil. Nu le dati sub nici o forma.
ATENTIE ! Dupa cum ati vazut, substante toxice otravitoare exista in orice gospodarie, dar incu-iati-le cu .mare grija. Nu lasati nimic din toate acestea in locurile accesibile copiilor si, mai ales, supragheati-i in permanenta.