mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tehnicile hormonale de lupta impotriva imbatrinirii
Index » Dieta nutritie » Sa ramanem tineri » Tehnicile hormonale de lupta impotriva imbatrinirii
» Hormonii hipofizari

Hormonii hipofizari







in hipofiza sau glanda pituitara se disting o antehipofiza si o posthipofiza. Antehipofiza secreta sapte hormoni de natura protidica sau glicoproteica. Unii dintre acesti hormoni nu au efecte directe asupra efectorilor terminali, insa stimuleaza alte glande endocrine. Ei poarta numele de stimuline. Corticostimulina sau ACTH (adrenocorticotrophic hormone) stimuleaza cortexul suprarenal. Tireostimulina sau TSH (ihyro stimulating hormone) stimuleaza glanda tiroida. La femeie, hormonul foliculo-stimulant (FSH sau follicle stimulating hormone) stimuleaza cresterea si maturizarea foliculilor ova-rieni (fara a conduce la ovulatie). Hormonul luteo-stimulant (LH sau luteinizing hormone) completeaza actiunea FSH-ului asupra ovarului. El stimuleaza celulele capsulei foliculului, provoaca depunerea ovulului si dezvoltarea corpului galben, Aceste actiuni nu au loc in absenta hormonului FSH. La barbat, hormonul gonadotrop LH ia numele de ICSH sau interstitial cells siimuiating hormone. El mentine troficitatea celulelor interstitiale ale testiculului (celulele lui Leydig) si stimuleaza, la nilul acestora, secretia de testosteron si de estrogeni. Aceasta secretie este controlata de centrii hipo-talamici prin intermediul factorilor de declansare {releasing factors, RF) FSH - RF si LH - RF, a caror functionare complexa asigura ritmicitatea functiilor ovariene. Hormonul de crestere sau somatotrop (somatotrophic hormone, STH, sau human growth hormone, HGH) controleaza cresterea organismului. Actiunea sa se exercita asupra scheletului si asupra ansamblului de tesuturi, marindu-le masa. Acest efect general rezulta din actiunile multiple asupra meolismului: stimularea sintezei proteice si inhibarea caolismului proteic, cresterea caolismului lipidelor, facind disponibile lanturi carbonice care sersc la sinteza proteica, actiune "glucostatica\" ce impiedica atit transformarea glucozei in glicogen, cit si caolismul ei, de unde un efect hiper-glicemiartt, antrenind, ca efect secundar, o hipersecretie de insulina de catre pancreas. Cind cresterea organismului ia sfirsit, excesul prelungit de hormoni poate duce la diabet, datorita epuizarii secretiei pancreatice de insulina.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor