mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Componentele fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Componentele fructelor
» Zaharurile (glucidele)

Zaharurile (glucidele)







Denumirea de glucide provine de la grec. glykis ' dulce. Zaharurile sunt reprezentate prin monozaharide, dizaharide si poli-z ah aride.
Ylono zaharidele. Sunt reprezentate, in principal, prin pentoze si hexoze. Ele sunt solubile in apa (cand sunt concentrate, dau solutii siropoase), au gust dulce, sunt cristalizabile (proprietate pe care se bazeaza cristalizarea mierii de albine si a prunelor deshidratate). Mierea in care predomina glucoza cristalizeaza (se zahariseste) mai repede decat cea in care predominanta este leloza.
Pentozele sunt monozaharide cu formula generala C5Hl0O3. Principalele pentoze sunt: riboza, dezoxiriboza, xiloza si arabinoza. Bi-boza intra in alcatuirea acizilor nucleici si a unor enzime respiratorii. Dezoxiriboza participa la formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN) fiind un component al acestuia. Xiloza rezulta din liidrolizarea hemicelulozelor care acopera unele seminte: ea participa la formarea peretilor celulari; se gaseste in coaja nucilor, a alunelor si in endoearpul samburilor. Arabinoza se gaseste in gumele (scurgerile de clei) ce apar din ranile si crapaturile scoartei pomilor sau ale pielitei fructelor, indeosebi la speciile pomicole Kumburoa.se (cires, visin, cais, piersic, migdal, prun). De asemenea, arabinoza se mai gaseste in substantele mucilaginoase (la semintele de gutui) si in substantele pectice din fructe.


Hexozele sunt monozaharide cu formula chimica C6H12O6.


Principalele hexoze sunt: glucoza, fructoza (leloza), galactoza, ma-noza si sorboza.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor