Denumirea de
glucide provine de la grec. glykis ' dulce. Zaharurile sunt reprezentate prin monozaharide, dizaharide si poli-z ah aride.
Ylono zaharidele. Sunt reprezentate, in principal, prin pentoze si hexoze. Ele sunt solubile in apa (cand sunt concentrate, dau solutii siropoase), au gust dulce, sunt cristalizabile (proprietate pe care se bazeaza cristalizarea mierii de albine si a prunelor deshidratate). Mierea in care predomina glucoza cristalizeaza (se zahariseste) mai repede decat cea in care predominanta este leloza.
Pentozele sunt monozaharide cu formula generala C5Hl0O3. Principalele pentoze sunt: riboza, dezoxiriboza, xiloza si arabinoza. Bi-boza intra in alcatuirea acizilor nucleici si a unor enzime respiratorii. Dezoxiriboza participa la formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN) fiind un component al acestuia. Xiloza rezulta din liidrolizarea hemicelulozelor care acopera unele seminte: ea participa la formarea peretilor celulari; se gaseste in coaja nucilor, a alunelor si in endoearpul samburilor. Arabinoza se gaseste in gumele (scurgerile de clei) ce apar din ranile si crapaturile scoartei pomilor sau ale pielitei fructelor, indeosebi la speciile pomicole Kumburoa.se (cires, visin, cais, piersic, migdal, prun). De asemenea, arabinoza se mai gaseste in substantele mucilaginoase (la semintele de gutui) si in substantele pectice din fructe.
Hexozele sunt monozaharide cu formula chimica C6H12O6.
Principalele hexoze sunt: glucoza, fructoza (leloza), galactoza, ma-noza si sorboza.