mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Componentele fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Componentele fructelor
» Substantele pestice

Substantele pestice







Substantele pestice (pectinele) sunt polizaharide prezente in toate tesuturile vegetale, inclusiv in fructe. Ele au rolul de a cimenta (lega) celulele tesuturilor intre ele. in prezenta unui acid si a zaharului, substantele pectice au proprietatea de a forma un gel, insusire pe care se bazeaza fabricarea jeleurilor de fructe, a gemului si mar-meladei.
Unii autori includ pectinele in grupa fibrelor alimentare, dar M incu I. si colab. (1989) arata ca ele ar trebui incluse intr-o categorie separata deoarece, spre deosebire de fibrele alimentare, sufera procese de digestie, sunt tolerate bine chiar si de persoanele sensibile sau cu afectiuni gastro-intestinale, datorita actiunii lor emoliente, nu afecteaza asimilarea proteinelor si nu reduc actitatea enzimelor. Substantele pectice au actiune bactericida specifica, contribuie la scaderea nivelului colesterolului plasmatic, favorizeaza absorbtia taminei A si a taminelor din complexul B, influenteaza mai puternic si mai benefic meolismul lipidic, decat alte fibre.



Se cunoaste de mult timp influenta favorabila a dietei bogata in pectine (mere, caise, gutui, banane) in afectiunile gastro-intestinale. S-a constatat ca dupa dieta cu mere a bolnalor cu diaree, acestora li s-au normalizat scaunele, le-au incetat varsaturile, iar starea generala a pacientilor (copii si adulti) s-a ameliorat rapid. Actiunea antidiareica, detoxjfianta si antivomitiva a pectinelor se datoreaza (ca si in cazul fibrelor) formarii in tractul gastro-intestinal, a unor geluri care inglobeaza o cantitate mare de apa si care inaintand de-a lungul intestinului, absorb substantele toxice. Prin scindarea hidrolitiea a substantelor peetice se elibereaza acid ga-lacturonic, care are un efect suplimentar de detoxifiere si de inacti-vare a microflorei de putrefactie. Acidul galaeturonic a fost identificat in mere, piersici, grapefruit si alte specii de fructe.
Pectinele au efect favorabil si in diabetul zaharat, intrucat prin reglarea meolismului lipidic, determina o scadere a glicozuriei si contribuie la cresterea de circa doua ori a secretiei de insulina, ceea ce permite diminuarea dozei de insulina administrata artificial. De asemenea, pectinele din fructe contribuie la combaterea bolilor cardio-vasculare. in prezenta substantelor pectice creste disponibilitatea taminelor din complexul B, cu exceptia taminei B12, a carei absorbtie in intestinul subtire este dereglata sub actiunea substantelor pectice si a celulozei care intensifica excretia ei in fecale.


S-a constatat, de asemenea, ca pectinele au rol important in prevenirea aparitiei cancerului gastro-intestinal. Multi cercetatori recomanda diete bogate in pectina pentru profilaxia (prevenirea) intoxicatiilor eu plumb. in mai multe tari (Franta, Germania, S.U.A. Ptusia) se folosesc produse alimentare cu adaos de 3'8% pectina, (bautura de mere cu pectina, marmelada de mere cu pectina, piu-reurile si crema de fructe cu 6 ' 8% pectina etc). Cercetarile arata ca efectul profilactic se manifesta si la o concentratie de 2'3% pectina (M incu I. s.a. 1989).In conditii optime, pectina leaga de 4 ori mai multe lipide decat masa ei si, prin aceasta , prene cresterea concentratiei colesterolului in sange, fenomen care se constata in unele boli ca diabetul, atero-scleroza, insuficienta tiroidiana s.a.
Dintre speciile de fructe, cele mai bogate in peetina sunt: zmeura, merele, gutuile, agrisele, murele, coacazele, afinele, coarnele, caisele si prunele, iar mai sarace ciresele, sinele si perele.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor