Fructoza mai este denumita levuloza sau glucoza levogira (de la lat. laei\\us ~ stang si gyros = cerc), deoarece are proprietatea de a roti spre stanga (in sens invers mersului acelor de ceasornic) ul de polarizare al luminii polarizate, pentru un obsertor catre care se proa lumina. Ea se gaseste, alaturi de glucoza, in fructele dulci, flori,
miere ete.Fructoza este mai dulce de 1,5 ori decat zaharoza si de 2,2 ori decat glucoza. Ea are o structura foarte asemanatoare cu a glucozei, aceeasi loare energetica, dar meo-lizarea ei in ficat este diferita. Prin participarea enzimei fructo-kinaza, fructoza se fosforileaza in fructoza-l-fosfat. Activitatea-enzimei mentionate, spre deosebire de cea a hexokinazei, care catalizeaza fosforilarea glucozei, nu depinde de insulina. in plus, viteza relati de absorbtie la nivel intestinal este mai mica la fructoza decat la glucoza, iar indicile glicemic (procentul de crestere a glicemiei, ativ cu o cantitate izocaloriea de glucoza) mai redus.
Prin meolismul sau mai activ decat al glucozei, fructoza contribuie la o vindecare mai rapida a traumatismelor produse de corpii straini; ea are nu numai lente nutritionale, ci si terapeutice. Prin arderea unui gram de fructoza se obtin 3,76 kcal, fata; de 3,75 kcal la glucoza, 3,95 kcal la zaharoza si 4,15 kcal la amidon. Spre deosebire de glucoza, fructoza cristalizeaza foarte greu sau incomplet. Fructoza, impreuna cu ionii de magneziu si de potasiu, au actiune laxati.