Daca simtiti atras de ideea de a canta la un instrument, puteti incerca sa dobanditi unele cunostinte tehnice de baza si o oarecare experienta directa, inainte de a angaja sa urmati cursuri lungi de instruire sau de a face efortul financiar de cumparare a unui instrument. in majoritatea locurilor, exista grupuri si formatii de amatori, iar membrii acestora sunt de obicei foarte bucurosi sa ajute. Nu descurajati daca prima incercare de a canta la un instrument sau intr-o orchestra nu este incununata de succes. Mentineti- optiunea; participati la cat mai multe spectacole muzicale, discutati cu instrumentistii, puneti intrebari, solicitati informatii in biblioteci si in magazinele muzicale si cautati sa aflati cat mai multe lucruri despre instrumentele de care simtiti atras; fiti cutezator si flexibil. Examinati si explorati sunetele si
potentialul flautului, ale instrumentelor muzicale simple alcatuite din seturi de clopotei sau bare din metal, ale glockenspielului*, auto-harpei**, xilofonului, fluierelor de ademenit pasari, ale fluierelor simple, tamburinei sau talgerelor, incercati bogatia surprinzatoare a instrumentelor traditionale si populare, care pot fi procurate acum in toate partile lumii.
Cele mai simple sunt instrumentele pe care le putem confectiona acasa, din obiecte obisnuite si materiale usor de obtinut. Nu este greu sa facem rost de tuburi din tulpina de bambus, iar sunetul ca de flaut pe care ele il produc este minunat, dulce si suav. Curbati o foaie din carton rezistent, astfel incat sa obtineti o jumatate de cilindru. Gauriti apoi laturile scurte ale dreptunghiului curbat si legati fasii de elastic, asezandu-le in mod asemanator coardelor de titera. Confectionarea instrumentelor este amuzanta, reprezentand totodata si un mijloc de a explora principiile inaltimii si rezonantei sunetului. Muzica nu constituie apanajul exclusiv al celor tineri sau al celor deosebit de talentati. Ea apartine tuturor. Amintiti- ca nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe o experienta minunata!