mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Educatia terapeutica in sindromul metabolic
Index » Boli si tratamente » Educatia terapeutica » Educatia terapeutica in sindromul metabolic
» Evaluarea

Evaluarea







Aceasta etapa este absolut necesara dar si extrem de dificila. Ea zeaza rezultatele obtinute prin aplicarea metodelor, dar si metodele, din punct de vedere al procesului. Pe baza evaluarii se pot identifica unele probleme, care pol fi remediate, imbunatatind ulterior intregul program.
Nu exista pana in prezent metode standardizate de evaluare a educatiei terapeutice in sindromul meolic, literatura stiintifica oferind doar principii orientative. Nu este suficienta evaluarea cunostintelor, pentru ca ele nu reflecta si transpunerea in practica, nefiind un predictor al controlului factorilor de risc.
Evaluarea eficientei educatiei trebuie sa focalizeze in principal comportamentul, atitudinile si deprinderile rezultate in urma aplicarii.


Evaluarea rezultatelor se refera Ia:

» Modificari de constientizare a riscului, motivatia de a adera la schimbarile necesare si la tratament;


» Modificari de cunostinte si atitudini;


» Modificari de comportament, aderarea la optimizarea stilului de ata.
Daca avem in vedere si programele populationale de preventie, prin informarea si avertizarea populatiei, determinarea numarului de persoane care se adreseaza serciilor medicale pentru aceasta patologie, evaluarea modificarilor in starea de sanatate, sau chiar in politica sanitara, sunt criterii de evaluare ce trebuie aplicate.
Analizarea gradului si modului de realizare a obiectivelor terapeutice propuse, permite evaluarea in ansamblu a procesului, respectiv a managementului clinic in general si a educatiei terapeutice in particular, oferind astfel posibilitatea adaptarii si ajustarii acestora.

Considerand obiectivele propuse pe termen scurt, se poate formula o predictie asupra modului in care va evolua ulterior alianta terapeutica in cadrul echipei \"pacient - echipa medicala\", respectiv, realizarea obiectivelor pe termen mediu si lung. Adaptari ale acestor prime interventii vor facilita realizarea ulterioara a obiectivelor pe termen mediu si lung.
Avand in vedere componentele aliantei terapeutice ce stau la baza reusitei managementului clinic si tinand cont ca acestea se contureaza in cadrul unui program structurat de educatie, criteriile prin care se va evalua eficienta procesului educational, sunt clinice, manageriale si economice (cost-eficienta). w


Criteriile clinice se refera la:


» Depistare si diagnostic;

» Aderenta pacientilor, exprimata prin respectarea programului terapeutic, al monitorizarii;
» Gradul de realizare a obiectivelor terapeutice propuse, respectiv ameliorarea factorilor de risc cardiovascular: control ponderal, lipidic, tensional, glicemic, etc.
» Evaluarea calitatii etii, asa cum este ea perceputa de persoana in cauza.


Criteriile manageriale se refera la:

» Structura si functionalitatea retelei de asistenta medicala implicata in preventia si ingrijirea persoanelor cu patologie meolica cronica;
» Gradul de adresabilitate al persoanelor la nivelul asistentei medicale primare si specializate;
» Colaborarea intre membrii echipei in ingrijirea comuna a persoanelor cu sindrom meolic;


» Aspecte prind monitorizarea acestora;

Criteriile economice, de evaluare a cost - eficientei, sunt multiple, ele zeaza in principal modalitatile de eficientizare a retelei, de silire a contributiei fiecarei componente a acesteia si de organizare a timpului alocat de fiecare pentru pacient, in beneficiul acestuia.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor