Exista unele substante sau medicamente care, o data aparute pe piata, beneficiind de o reclama specifica, bazata indeosebi pe marturii personale, creeaza impresia ca sunt substante miraculoase, care vindeca totul, de la cancer pana la bataturi, de la ulcer pana la sterilitate. Ne amintim cu totii de furorile facute, la vremea respectiva, de celebrul bitter suedez, de tot felul de ceaiuri, dar si de substante mai respecile, cum ar fi vitaminele C si E sau, mai nou, un tip mai special de vaccin numit Cantastim. Timpul si cercetarile stiintifice au facut insa ca aceste substante miraculoase" sa fie pozitionate acolo unde le este cu adevarat locul, adica in afara sau la granita medicinei stiintifice sau sa li se confere proprietati limitate, utile doar in anumite situatii bine definite.
Principiul de baza in evaluarea produselor de acest fel aparute pe piata este acela ca orice medicament sau tratament, cu cat este declarat aplicabil la o mai mare dirsitate de boli, cu atat credibilitatea in eficienta lui este mai mica.
Cu mai multi ani in urma, a fost la moda afirmatia conform careia dozele foarte mari de vitamina C previn cancerul si bolile cardiace, incetinesc procesul de imbatranire, marind astfel speranta de viata. Aceasta afirmatie a fost sustinuta chiar de un laureat al premiului Nobel, chimistul Linus Pauling, care a si trait 93 de ani. Iata insa ca studiile actuale sugereaza ca, din contra, aceeasi vitamina C binefacatoare este responsabila de cresterea incidentei bolilor cardiace si a cancerului. Din cauza faptului ca americanii cheltuiesc anual doar pe letele de vitamina C suma de 724 milioane de dolari, un raport gurnamental recent concluzioneaza ca aceste suplimente sunt de regula inutile, luate fie in doze mari, fie in doze mici.
Exista o categorie de substante numite antioxidanti, din care fac parte vitamina E, seleniumul, vitamina C, care sunt extrem de importante pentru organismul uman, in derea sintezei colagenului si a unor tipuri speciale de proteine.
Acesti antioxidanti actioneaza ca niste politisti, retinand o serie de molecule mai agresi, numite radicali liberi, molecule care se formeaza in organism, in cadrul proceselor obisnuite de meolism, si care pot distruge celulele normale. Una dintre teoriile aparute in sprijinul consumului masiv de antioxidanti sustine ca acesti radicali liberi favorizeaza o serie de boli, cum ar fi cancerul, bolile cardiace, boala Alzheimer si, prin urmare, consumul de antioxidanti previne aceste boli.
Doua studii recente dau peste cap insa aceasta teorie. Unul dintre ele a fost facut la una dintre cele mai prestigioase institutii de studiere a cancerului din SUA, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York, si a fost publicat in urma cu doi ani. Cercetatorii de acolo au transtat celule canceroase umane la soareci, au injectat soarecii cu vitamina C si apoi au masurat nilul de vitamina C din celule. Surpriza a fost aceea ca celulele canceroase au o mai mare capacitate de a absorbi vitamina C, nilul gasit in aceste celule fiind mult mai ridicat.
Aceasta concluzie ridica suspiciunea ca vitamina C protejeaza celulele canceroase de actiunea distructiva, dar benefica pentru organismul in sine, a radioterapiei si a chimioterapiei specifice acestor boli, facand aceste proceduri terapeutice mai putin eficiente.
Un al doilea studiu, efectuat in California, a produs mare agitatie la prezentarea lui in cadrul unei importante reuniuni de cardiologie. Studiind, timp de 18 luni, un numar de 573 de barbati de varsta adulta, care au luat zilnic o cantitate de 500 mg de vitamina C ca supliment, cercetatorii au constatat o ingustare mai rapida a arterelor carotide, cele mai importante artere care duc sangele la creier.
Desi sunt inca doar niste studii izolate, care necesita mult timp pentru a fi confirmate pe deplin, se contureaza tot mai mult ideea ca, indeosebi bolnavii cancerosi, nu trebuie sa ia doze mari de vitamine, asa cum exista orientarea astazi.
Daca in cazul suplimentelor de substante din categoria vitaminelor, a antioxidantilor situatia este totusi tolerabila, intrucat cele mai multe dintre ele, daca nu ajuta, cel putin nu produc foarte mult rau (sau acest rau este inca in curs de studiere, cum au aratat studiile de mai sus), situatia este cu totul alta in cazul tratamentelor brutale, care impun pacientului consumul unor substante chimice toxice (chiar daca provin din te), in doze foarte mari. Am intalnit in practica medicala situatia in care bolnavilor li s-au administrat doze masi de cortizon sau amestecuri care contineau asemenea substanta, in urma carora s-a produs o suprimare temporara a unor simptome, interpretata drept vindecare, boala explodand insa ulterior cu o agresivitate mult crescuta.
Fie ca ne referim la vitamina C sau la alte substante cu efect declarat protectiv sau chiar curativ, studiile facute au aratat clar ca suplimentele din aceste substante nu au efectul protectiv scontat, chiar daca majoritatea oamenilor gandesc altfel. Aceasta concluzie rezulta in urma a mii de studii care au fost evaluate de Institute of Medicine, o organizatie stiintifica independenta din SUA si agreata de autoritatile gurnamentale.
Evident ca ramane optiunea fiecaruia de a urma un tratament sau altul sau de a nu urma niciunul. Disperarea omului bolnav, aflat mai ales intr-o situatie grava, explica in mare masura faptul ca uneori accepta orice oferta de tratament. Feriti-va insa de tot ceea ce pare spectaculos si din cale afara de eficient. Puneti-va intrebarea daca un anumit tratament a trecut proba timpului, pentru ca doar aceasta ii confera credibilitate.
Mesajul clar care rezulta din aceste studii este urmatorul: niciun aport de substante chimice, in orice combinatie ar fi ele, nu poate suplini efectul benefic al aportului natural. Persoanele care au o dieta bogata in fructe si getale au o incidenta mai redusa a cancerului, a bolilor de inima si a altor boli cronice. Prin urmare, calea ideala de a aa un aport suficient de substante antioxidante, cu efect benefic asupra organismului, este aceea de a manca de mai multe ori pe zi fructe si getale. Procedand astfel, pe langa aportul de substante mai sus mentionate, ti aa beneficul rezultat si din alti nutrienti pe care asemenea alimente le contin.