Retinopexia pneumatica este o metoda de tratament a bolnalor cu DR, propusa de curind. Ea consta in crioterapie si introducerea gazului intraocular si este mai simpla si mai putin periculoasa decit indentarea sclerala. Singura complicatie posibila a acestei metode este decolarea de
retina persistenta, ca urmare a intrarii gazului in spatiul subretinian. S-a publicat o lucrare despre 7 bolna la care aceasta complicatie a aparut in timpul incercarii de retinopexie pneumatica. 5 ochi erau cu cristalin, 1 afak, 1 pseudofak. in toti ochii rupturile retiniene nu au depasit ca spatiu 1 Ora. DR s-a extins pe zona maculara in 5 ochi. intr-un singur ochi au aparut rupturi multiple. in 4 ochi rupturile s-au localizat in spatele ecuatorului, in 3 anterior acestuia. Injectarea gazului s-a efectuat prin pars a, temporal. La toti ochii s-au observat bule de gaz subretiniene in perioada postoperatorie, timpuriu. Gazul din spatiul subretinian dadea retinei desprinse o stralucire de perla\" si o forma de cupola.
In 3 ochi gazul subretinian a iesit prin ruptura in spatele trosului datorita pozitiei obligatorii a capului bolnavului, intr-un ochi, in ciuda existentei unei bule mari de gaz sub retina, s-a reusit blocarea rupturii pe calea presarii scle-rale. In 3 ochi a aparut necesitatea trectomiei, schimbarea gazului cu un lichid si, de asemenea, a crioterapiei sau a cndotratamcntului cu laser. in 5 ochi s-a reusit reaplicarea retinei.