mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Biguanidele
Index » Boli si tratamente » Diabet zaharat » Biguanidele
» Farmacocinetica

Farmacocinetica







Metforminul este absorbit in principal la nivelul intestinului subtire, nivelul maxim este la 1.5-2 ore, absorbtia fiind completa la 6 ore. Durata medie de absorbtie este de 0,9-2,6 ore. Biodisponibilitatea este de 50-60 %. Timpul de injumatatire plasmatic este de 1,5-4,9 ore. In proportie de 90 % este eliminat renal, prin filtrare glomerulara si secretie tubulara, ultima cale fiind predominanta. Ca si consecinte clinice, trebuie retinut ca [4]:
» La persoanele cu functie renala normala, medicamentul nu este acumulat , chiar dupa doze multiple;
» In cazul aparitiei insuficientei renale, acumularea este proportionala cu severitatea acesteia:
daca clearance-ul creatininic este sub 60 ml/min., concentratia plasmatica maxima (C v) dupa o singura doza de 850 mg este de 2.5 ori mai mare.


- in cazul insuficientei renale moderate, la un bolnav tratat cronic cu metformin, nivelele sale plasmatice sunt mai crescute.
» Din acest motiv, administrarea metforminului este contraindicata absolut daca:
- creatinina serica > 1.4 mg / dl la femei sau


> 1.5 mg/dl la barbati

Absorbtia si biodisponibilitatea metforminului sunt identice [a persoanele cu sau fara diabet zaharat, fiind reduse de acarboza si guargum. [4] Alimentatia intarzie absorbtia cu 35-40 minute, producand o diminuare cu 25% a ariei de sub curba si cu 40% a concentratiei maxime. [4] Cu toate acestea, administrarea postprandiala se recomanda pentru a ameliora discomfortuf digestiv ce apare la unele persoane.


Dupa absorbtie, medicamentul nu se leaga de proteinele plasmatice. Distributia sa se face in cele mai multe tesuturi, in concentratii similare cu cele plasmatice. Cele mai mari nivele se ating in glandele salire si in peretele intestinal. Concentratii relativ crescute sunt realizate in ficat si rinichi. Nivelul plasmatic terapeutic in conditii bazale este de 0.5-lu.g/ml, cu o concentratie plasmatica de aproximativ 2ug/ml, la 1.5-2 ore dupa o doza orala de 0.5 sau 1 g. [4]
Concentratia plasmatica \"de echilibru\" se produce dupa 24-48 ore, la dozele recomandate curent. Totusi, efectul de scadere al glicemiei apare dupa 1-2 saptamani, interl in care metforminul modifica expresia genelor enzimelor cheie implicate in meolismul hepatic, muscular si adipocitar.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor