mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ingrijirea fetei
Index » Sanatatea familiei » Pielea » Ingrijirea fetei
» Periajul dentar

Periajul dentar







Periajul dentar este modalitatea cea mai eficienta de curatare a dintilor. Pentru a fi eficient, periajul trebuie efectuat corect atat din punctul de vedere al tehnicii, cat si al frecventei (numar de penaje pe zi).
Principalul mijloc utilizat pentru curatarea dintilor esie periuta de dinti. Aceasta se compune din cap, gat si maner. Capul periutei de dinti trebuie sa fie suficient de mic pentru a putea ajunge in zonele mai greu accesibile - zona molarilor de minte - si sa aiba perii moderat de duri. Manerul periutei se modeleaza ergonomie, pentru a asigura o priza cat mai buna si a preveni alunecarea din mana uda. Gatul, care face legatura intre maner si partea activa, este relativ scurt si mai subtire decat manerul, iar la unele modele este articulat, din cauciuc, limitand presiunile exagerate ce ar putea leza gingia.
La ora actuala, perii activi ai periutelor de dinti sunt confectionati din materiale sintetice, avand avantajul ca pot fi taiati uniform, ca nu retin umezeala si nu permit dezltarea coloniilor bacteriene, ceea ce este foarte important.


Curatarea danturii se face din faza aparitiei primilor dinti de lapte. Imediat dupa aparitia primilor dintisori ai bebelusului, suprafata acestora se curata cu un prosop mic, foarte curat, umezit in apa calduta (fara pasta de dinti). Miscarile trebuie sa fie usoare, sa nu raneasca gingia si sa nu sperie copilul. in magazinele specializate, exista periute de dinti pentru bebelusi; sunt degetare de cauciuc, acoperite pe o parte cu perisori din acelasi material.
Odata cu inaintarea in varsta, la 1 Vfr-2 ani, poate incepe spalatul propriu-zis pe dinti. Periuta pontru copii trebuie sa aiba capul mic (maximum 2.5 cm) si nu mal mult de trei randuri de peri, din material sintetic, rotunjiti la capat, nu prea duri. Pentru a mentine eficienta penajului, periuta dentara se inlocuieste o data la 6-8 saptamani.
Periajul cu periuta si pasta de dinti este recomandabil (mai ales in cazul copiilor) sa se faca in fata oglinzii. Periuta are o pozitie fixa in mana, iar miscarile se efectueaza din incheietura mainii. Directia si intensitatea penajului urmaresc o buna curatare a suprafetelor dentare si un masaj corect al gingiei, fara a o traumatiza.
Eficienta penajului depinde si de durata. in general, 1 sedinta de periaj trebuie sa dureze aprox. 3 min. si sa acopere, prin miscari repetate, toate zonele si suprafetele dentare. Este bine ca periajul sa nu se faca in graba, ci cu rabdare, deoarece fiecare minut "economisit\" isi va cere tributul in viitor.


Este recomandabil sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa - deziderat greu de infaptuit - sau macar de doua ori pe zi (dimineata si seara - sau dupa ultima masa).
Iata una din tehnicile de spalare a dintilor: cu periuta la 45 de grade de suprafata dintilor, executati miscari semicirculare in vertical pe exteriorul si interiorul dintilor, apasand mai mult spre partea cu care se mesteca sau musca; indepartam astfel bacteriile si resturile alimentare din zona gingiei si spatiilor interdentare.
Dintii din zona frontala se spala in pozitia cap in cap, in timp ce periajul celor din zonele laterale se face cu gura intredeschisa.
Fiecare grup de dinti este periat de 8-l0 ori pe fiecare parte. Miscarile corecte sunt verticale sau semicirculare. Miscarile orizontale nu sunt indicate, deoarece imping resturile alimentare in spatiile interdentare si, efectuate intempestiv, produc erodarea dintelui in zona de colet (in vecinatatea gingiei).
La finalul penajului, este foarte important sa clatim energic gura de mai multe ori cu apa de la robinet sau cu solutii de apa de gura.
Aceasta tehnica este valabila pentru toata lumea; copin sunt ajutati de parinti pana cand r fi in stare sa-si faca singuri periajul corect.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
maini reci picioare reci tuberculoza
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024