Cunoscuta si cultivata din vechime, varza s-a bucurat intotdeauna de consideratie datorita proprietatilor ei remarcabile.
Scorbutul de care sufereau marinarii a putut fi invins numai datorita verzei murate pe care navele o inmagazinau in cale, pentru a compensa lipsa de fructe si legume proaspete ; caci varza arc un continut ridicat de vitamina C.
Soiul cel mai benefic este varza rosie cruda. Desi saraca in calorii si de mica valoare energetica, varza potoleste repede foamea. Gatita fara grasimi si fainoase, varza ocupa un loc importam in curele deslabire. Cu toate acestea, conopida si gulia, preparate cu oua, grasime sau smintina, mai bogate si mai hranitoare, pot servi drept alimente reconstituante, indicate mai ales stomacurilor delicate.
Varza verde si varza de Bruxelles combat cu succes atonia intestinala. Digestia asa-zis dificila a verzei tine exclusiv de modul de preparare.
Doctorul Carnett-Cheney afirma ca a recomandat impotriva ulcerelor gastro-duodenale cite 200-250 ci de zeama de varza, de cite 4-5 ori pe zi, si precizea/a ca, in foarte multe cazuri, a reusii sa suprime crizele in 5 zile, obtinind vindecarea dupa 15 zile, gratie actiunii vitaminei U, continuta in
lipidele din varza.
Consumata in cantitati moderate si fara multa bautura, varza murata poate combate hiperclorhidria. De asemenea, distruge anumite bacterii patogene, in special bacilul Eberth (al febrei tifoide). Varza murata nu trebuie tinuta prea mult pe foc sau la cuptor, caci risca sa-si piarda vitaminele, acidul lactic si colina.
Numerosi cercetatori au scos in evidenta actiunea hipoglicemianta a verzei. La inceput, sub influenta binefacatoare a curei de varza, cantitatea de
zahar din singe creste, apoi intervine hipoglicemia, de aceea varza le este recomandata diabeticilor. Din pacate, dupa o lima, principiul hipo-glicemiant al verzei devine insil si total inactiv, asa ca varza este greu de utilizat in tratamentul diabetului. Pentru a beneficia totusi de acest principiu hipoglicemiant, diabeticii trebuie sa manince multa varza.
Varza combate in mod eficient si insomnia. Le da robustete copiilor, calmeaza durerile de cap, purifica organele sexuale ale femeii,\'cicatrizeaza fistulele, usuca polipii, vindeca de surzenie si fortifica vederea. De asemenea, vindeca afectiunile pulmonare si curata caile respiratorii, fiind excelenta in caz de empiem.
In sfirsit, varza este febrifuga si antianemica, antireumatismala si antinevralgica. Frunzele de varza zdrobite, pisate si aplicate pe traseul dureros calmeaza durerile de sciatica si lumbago.
Aplicatii
Arsuri Degeraturi
ContuziiIntepaturi de_ inseoie
Ulcer varicos
Eczeme
Lovituri
Veruce
Flegmoane
Itnpeiigo
Reumatism -Guta Sciatica - Lumbago a- Artritism Afectiuni vasculare
Aneriia
Hemoroizi
Vurice Afectiuni intestinale
Colita
Constipatie
Diaree
Enterocolita
Viermi Afectiuni articulare
Entorse . Luxatii Afectiuni ale prostatei
Inflamati? Afectiuni ale glandelor
Adenita_
Anemie - Astenie Afectiuni hepatice
Ascita cirotica
Ciroza Afectiuni urinare
Calculi renali
Nefrita
Oligurie
Retentie Detnineralizare Cancer (preventiv) Demineralizare Senescenta Afectiuni nerase
Depresie